HomeBlogDoor Tiomilaskogen in de winter

Door Tiomilaskogen in de winter

Een paar dagen geleden was het prachtig winterweer, vrieskou (-10 ºC), sneeuw en een mooie strakblauwe lucht. We besloten daarom Tiomilaskogen in te gaan. Vanaf huis zijn we via Fastnäs en Brattfallet richting Östra Tönnet gereden. Bij het gele bordje Brunnberg 22 sloegen we linksaf en reden het bos in.

Onze ervaring is dat veel wegen door het bos goed te rijden zijn, er wordt sneeuw geruimd en grind gestrooid tegen de gladheid. Dit wordt met name gedaan omdat de bosbouwers in de winter doorwerken, want huizen liggen er vrijwel niet. Wegen die in de winter niet onderhouden worden mijden we, ook al ligt er op het oog maar een dun laagje sneeuw. Vast komen te zitten in de sneeuw is al niet leuk, maar op een afgelegen plek zonder dekking voor je mobiele telefoon om hulp in te roepen is ook niet fijn. Dit valt in de categorie gebeurtenissen die onze kinderen aanduiden als “Een spannend verhaal … voor later.”

Het eerste stuk gaat steil bergop maar daarna wordt het allemaal wat vlakker. We reden door een prachtig winterlandschap. Onze eerste stop was Götsjön. Hier staat aan het meer een schuilhut. In de zomer is dit een mooie plek om aan het water van een lange avond te genieten.

Het meer is nu compleet bevroren. Al wandelend op het ijs horen we de bijzondere geluiden die het ijs maakt. Deze geluiden ontstaan door de temperatuurverschillen waardoor het ijs gaat werken. De zo ontstane “ijsbeving” zorgt dat het ijs gaat trillen wat dan weer geluid maakt. Deze geluiden blijven een bijzonder fenomeen en als je ze nog nooit gehoord hebt vraag je je af waar ze vandaan komen. Een eind verderop zien we de auto die als sneeuwschuiver dient. Een auto ombouwen naar sneeuwschuiver is eenvoudig zo te zien. Een grote balk onder de auto hangen, aan de voorkant een grote schuiver er op, sneeuwkettingen om de banden en klaar.

Na onze wandeling over het ijs rijden we verder en na een tijdje slingert de weg tussen de meren Nordsjön en Mussjön door. Ook hier maken we een stop, deze plek staat altijd garant voor mooie foto’s. Na onze stop rijden we door richting Brunnberg, een klein dorpje in Tiomilaskogen. Onderweg houden we ons in om niet iedere meter een stop te maken voor alweer een verzameling foto’s. Overal waar we kijken denken “Oh, wat mooi!” We rijden door tot de T-Splitsing bij Risåsen aan de weg tussen Avradsberg en Östra Näsberg. Hier slaan we linksaf richting Lisskogsåsen om even later weer op de E45 uit te komen. Vanaf hier rijden we weer naar Stöllet. Eenmaal thuis is de zon alweer bijna onder.

De routebeschrijving van het stuk door Tiomilaskogen:

 • Komend vanuit Ekshärad steek je via de brug de Klarälv over.
 • Aan het eind van de weg slag je linksaf.
 • Na ongeveer 6,5 kilometer zie je het bordje Brunnberg 22 en sla je rechtsaf het bos in.
 • Net na Brunnberg, je bent dan 22 kilometer verder, sla je rechtsaf
 • Na ongeveer 4 kilometer kom je op een T-Splitsing, bij Risåsen, waar je linksaf slaat.
 • Deze weg volg je 9 kilometer tot je in Östra Näsberg bent.
 • In Östra Näsberg ga je rechtdoor en volgt deze weg nog 9 kilometer tot Lisskogsåsen.
 • Na Lisskogsåsen maakt de weg een scherpe bocht naar rechts en even later sta je aan de T-Splitsing die uitkomt op de E45.
 • Hier ga je linksaf en volgt de weg tot Stöllet.
 • Bij het tankstation sla je linksaf de 62 op, om terug te rijden naar Ekshärad.

Er zijn veel meer wegen en paden door Tiomilaskogen die de moeite van het verkennen waard zijn. Met een goede kaart en wat richtingsgevoel valt er heel veel in het bos te ontdekken.

Een mooi filmpje van Jonna Jinton over de geluiden van het ijs.

2 REACTIES

 1. Heel leuk om die routbeschrijving te lezen, want als alles weer kan ga in vanaf eind juli tot eind augustus weer naar de Alevi camping. Dan kan ik daar vandaan jullie route rijden, rij meestal tot Brattfellet om met de hond een stukje te wandelen en dan weer terug tot 1e weggetje rechts en daar rij ik een stukje in en parkeer de auto. Daar maken de hond en ik een lange wandeling door de bossen. Ga zeker in Augustus kijken naar jullie route.

 2. Nu weet ik waar singing Jona haar inspiratie vandaan haalt🤣
  Lijkt me een hele mooie tour die jullie gemaakt hebben.

Reacties zijn gesloten.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen