HomeBlogEen nieuwe reisgids!

Een nieuwe reisgids!

De eerste uitgave van onze reisgids over Värmland verscheen in 2016. Een jaar later verscheen de tweede druk, een bijgewerkte uitgave. Inmiddels is het 2022 en vinden we het tijd voor een volledig herziene uitgave van de reisgids over Värmland.

En een herziene uitgave wordt het zeker! Bijna alle teksten zijn herschreven en er zijn heel veel dingen toegevoegd. Onze nieuwe reisgids over Värmland wordt daarom een stuk dikker.

Een reisgids samenstellen doen we niet door achter onze laptops te kruipen, een tekstverwerker te openen en met een schuine blik op de foto’s ons verhaal te schrijven. De tekst schrijven moeten we uiteindelijk wel maar dat vinden we eigenlijk het meest saaie deel van het proces.

We nemen een bak met hangmappen mee waar we waar we alles wat we verzamelen in opbergen.

Een reisgids maken begint bij het afstruinen van internet en heel veel te bekijken en te lezen. Alles wat we de moeite waard vinden zetten we in een grote lijst. Nu zou dit bijna voldoende zijn om te gaan schrijven. Onze ervaring is echter dat wat we op websites aantreffen soms mooier wordt voorgesteld dan het is en iets kleins juist veel mooier dan je zou vermoeden. Dus zit er maar een ding op, we moeten het zelf gaan bekijken.

Als we onderzoek willen gaan doen voor de reisgids maken we een dagprogramma. Uit de enorme lijst selecteren we die dingen waarvan we denken dat we ze in één dag kunnen bezoeken. Zo zijn we een dag onderweg en bezoeken we musea, maken wandelingen, bekijken dorpjes en mooie plekken. We bezoeken dan meteen ook de lokale turistbyrå’s omdat nu eenmaal niet alles op internet staat. Soms worden we verrast en ontdekken iets wat we niet op onze lijst hadden staan. En soms krijgen we zomaar een tip van iemand. Onderweg maken we heel veel foto’s en noteren we alles wat ons opvalt. Aan het eind van de dag maken we de balans op, wat was de moeite waard en wat niet? We benutten de dagen ten volle, we vertrekken vroeg en zijn vaak pas weer thuis als het donker is (en in de zomer is dat best laat). Als we de hele lijst hebben afgewerkt begint het grote schrijven, het moment waarop we achter onze laptops kruipen en teksten gaan schrijven aan de hand van foto’s en aantekeningen. We discussiëren, lezen elkaars teksten, schrappen toch weer dingen en voegen andere dingen weer toe totdat we tevreden zijn.

Inmiddels zijn wij zo goed als klaar met schrijven. Volgende week gaat het manuscript, of beter gezegd het typoscript, naar Tessa die onze teksten naleest en met rode pen corrigeert. Al die correcties verwerken we dan weer in onze tekst. Ondertussen gaan wij aan de slag met de lay-out van de nieuwe reisgids. Hoe gaan we de reisgids indelen? Welke kleuren gaan we gebruiken? Welke foto’s zetten we er in? Daarna voegen we lay-out, foto’s en tekst samen en ontstaat er een digitale reisgids. Pas als we tevreden zijn sturen we de bestanden naar de drukker en wachten we met spanning op de nieuwe reisgids.

Als alles volgens plan gaat is de nieuwe reisgids vanaf april te koop.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Je ontvangt dan één keer per week het allerlaatste nieuws van Hem62 Magazine.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen