HomeBlogSommartid

Sommartid

De laatste zondag van maart gaat in Zweden net zoals in veel andere landen de zomertijd, sommartid in. ’s Nachts om 2 uur wordt dan de klok een uur vooruit gezet.

In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd door Duitsland de zomertijd ingevoerd zodat men meer daglicht en had en zo energie kon besparen. Als reactie voerden ook andere landen de zomertijd in, waaronder Zweden. In Zweden werd deze zomertijd bij wijze van proef van 15 mei tot 30 september ingevoerd. Dit leidde tot grote protesten van de boeren. Ze vonden dat de tijd om te slapen en rusten werd ingekort en dat het oogsten moeilijker werd omdat zo vroeg de dauw nog niet was verdampt. De proef werd daarom het jaar daarna niet herhaald.

Pas in 1980 werd de zomertijd echt ingevoerd in Zweden. Het belangrijkste argument was dat de klok in Zweden gelijk moest lopen met die van de buurlanden. De zomertijd ging toen in op de eerste zondag van april en duurde tot de laatste zondag in september. In 1981 besloten met de zomertijd in te laten gaan op de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in september.
In 1996 heeft de hele Europese unie een gemeenschappelijke zomertijd ingevoerd die de laatste zondag in maart in gaat en duurt tot de laatste zondag in oktober.

In 2019 stemde het Europees Parlement voor het wetsvoorstel ter afschaffing van de zomertijd. Het wetsvoorstel wilde in 2021 de zomertijd definitief afschaffen. Zoals het er nu uitziet zal het nog wel wat langer duren.

Het effect van energiebesparing heeft in de noordelijke landen beperkt effect. In het voorjaar helpt dat uur nog een beetje maar in de zomer is het zo lang licht dat, dat uur geen effect heeft. 

Verspilling van daglicht

De bedenker van de zomertijd is de uitvinder William Willet (1856-1915). In 1907 stelde hij voor om in april de klok 80 minuten vooruit te zetten en in september weer terug zodat er ’s avonds langer gebruik gemaakt kon worden van het daglicht. Die 80 minuten werden bereikt door vier zondagen op rij de klok 20 minuten vooruit te zetten zodat bijna niemand er last van zou hebben. 

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen