Een huis in Zweden?

“Wat kost dat nu, zo’n huis in Zweden?”, “Kun je zomaar een huis kopen?” of “Hoe gaat dat in Zweden?”, met enige regelmaat krijgen we dit soort vragen. Op deze pagina vind je een lijst met zaken waar we zelf tegenaan gelopen zijn. De bedragen hebben we weggelaten omdat ze nogal afhankelijk zijn van de situatie. Als je een kostenindicatie wil hebben stuur dan een e-mail. Als je graag vrijblijvend in gesprek wil met ervaringsdeskundigen kun je bij ons terecht en natuurlijk mag dat in Nederland of Zweden.

Het begint natuurlijk met het kopen van een huis. De huizenprijzen in Zweden zijn een stuk lager dan in Nederland. Kijk maar eens bij een makelaar in de etalage of op hemnet.se naar de prijzen.

Het kopen zelf


Een huis kopen in Zweden verloopt een beetje anders dan in Nederland. Op het moment dat je een bod gedaan hebt en de koper is akkoord is dat nog geen bindende afspraak. De koop is pas bindend als het koopcontract getekend is én 10% van het bedrag (de zogenaamde handpenning) betaald is. Er gaan genoeg verhalen waarbij de verkoper al akkoord was en zich naderhand bedacht en de koop toch niet doorging. Zelf hebben we meegemaakt dat de makelaar ons rondleidde door een huis, wij een bod deden en de makelaar de dag erna belde met de mededeling dat het huis door de verkopers al verkocht was. Overigens zijn de makelaars in Zweden behulpzaam, ze doen de noodzakelijke afhandeling maar helpen ook bij het regelen van elektriciteit, dingen die via de gemeente lopen en de verzekering. Verder spreken ze doorgaans Engels en is het niet erg als je geen Zweeds spreekt (mijn ervaring is dat het wel helpt al spreek je het maar een beetje).

Als koper heb je de plicht om het huis te inspecteren (besiktningsplikt). Je mag zelf kiezen of je het wil laten doen of niet. Er zijn bedrijven die dit voor je kunnen doen, een houten huis is wel iets anders dan een stenen huis.

Makelaar


De makelaar van de verkoper regelt de hele afhandeling, inclusief overdracht. Een notaris komt er niet aan te pas. Het is niet gebruikelijk dat de koper ook nog een makelaar meeneemt. Wat wij wel handig vonden is dat we iemand in Zweden hadden die de weg kende en alvast voor ons kon gaan kijken. Op die manier konden we in ieder geval bij voorbaat een aantal huizen van onze lijst halen. Verder maakte hij voor ons de afspraken voor de bezichtigingen. We konden dan vrij gemakkelijk op een dag een aantal huizen bekijken. Afgezien van wat administratiekosten (lagfart) zijn er bij de koop geen extra kostenposten.

Belastingen


De Zweedse belastingdienst (Skatteverket) weet ons ook te vinden. De belasting is op jaarbasis 0,75% van de waarde van de woning, met een maximum van 7112 kr (2015). Het vooringevulde aangiftebiljet wordt gewoon naar ons Nederlandse huisadres gestuurd. Je kunt meteen zien wat je moet betalen. Aangifte kun je doen op via de app, internet of papier.

Elektriciteit

Elektriciteit is verreweg onze grootste kostenpost. Energieprijzen zijn te vergelijken op Elskling.se. Want alles, verwarming, warm water en koken, gaat op elektriciteit, gas kennen ze in Zweden nauwelijks. In ons huis staat een toch wel oude cv-ketel, maar die doet het nog. Zelf hebben we een luftvärmepomp laten installeren waar we het huis mee kunnen verwarmen zodat de radiatoren dicht kunnen wat toch weer het nodige scheelt. Alleen als het erg koud is draaien we ook radiotoren open maar dan is het buiten -20 of kouder. Verder zorgt de ketel alleen voor warm water en eventueel de verwarming van de badkamer. De open haard geeft wel warmte maar is vooral voor de gezelligheid.

Er zijn efficiëntere manieren om te stoken maar vooralsnog houden wij het bij wat we hebben. Op termijn komt er ongetwijfeld een gecombineerde elektriciteit/hout/pellet ketel voor in de plaats. Omdat we er in de winter ook vaak zijn sluiten we niet alles af. De hoofdkraan gaat dicht maar het huis houden we op temperatuur (ca. 10 tot 15 graden).

Verzekering

Verder is een verzekering toch wel belangrijk, hiervoor hebben we een fritidshusverzekering voor het huis en inboedel.

Gemeentelijke belastingen


Ons huis staat in een dorp en we zijn aangesloten op het waterleidingnet en het riool. We betalen de kommun voor het riool, het waterverbruik en het legen van de afvalcontainer. Onze afvalcontainer wordt iedere maand geleegd. De kommun, in ons geval Torsby, heeft hiervoor ook wel een goedkopere regeling (alleen 3x in de zomer), maar die is voor ons ongunstig omdat we dan in de rest van het jaar zitten met een container die niet geleegd wordt. Overigens wordt de container niet geleegd als er teveel sneeuw ligt. Hij is wel eens compleet onzichtbaar geweest 🙂 Als je een huis buitenaf hebt dan heb je soms een eigen bron (dus geen kosten voor water) en een eigen sceptic tank (denk aan de kosten voor het legen). Verder zijn de regels voor de sceptic tanks aan het veranderen maar daar hebben we geen ervaring mee. Op de website van de kommun waar je wil gaan wonen kun je deze kosten terugvinden.

Schoorsteenveger

Als je stookt, of dat nu een houtkachel, open haard of hout- of oliegestookte ketel is, moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen. Op de site van de kommun kun je de regels terugvinden onder “sotning”, hier zijn ook de contactgegevens te vinden van de schoorsteenveger (sotare) voor je kommun. De frequentie waarmee dat moet is eveneens afhankelijk van de kommun waarin je woont. Voor Torsby geldt bijvoorbeeld voor een open haard dat 1 keer in de 3 jaar verplicht is, voor een houtgestookte ketel is dat 4 keer per jaar. Het is het gemakkelijkste om contact op te nemen met het schoorsteenveegbedrijf voor je kommun, een afspraak te maken en te vragen wat de regels zijn.

Onderhoud

Natuurlijk wil je lang plezier hebben van je huis in Zweden en onderhoud kost ook het een en ander. Dus met enige regelmaat zul je toch wat klussen moeten doen of laten doen. We hebben gemerkt dat je zelf ook handiger wordt. Simpelweg omdat klusjesmannen niet meteen morgen op de stoep staan. We hebben de eerste jaren zelf ons gras gemaaid. Wat ons tegenviel is dat dit toch wel een flinke klus is als je in juli voor het eerst aankomt en het gras en al andere plantjes een paar maanden lekker hebben kunnen groeien. Denk er ook aan dat de percelen in Zweden vrij groot zijn, ons perceel is ca. 1500 vierkante meter en dat is relatief klein. Ondertussen hebben we iemand gevonden die dat voor ons, uiteraard tegen betaling, doet. Kortom denk ook na over het onderhoud van tuin.
Als je ook in de winter naar je huis wil is het handig om rekening te houden met bereikbaarheid. De sneeuwschuiver komt niet overal. Een huis ver in het bos is leuk maar wat als er een flink pak sneeuw ligt? Hou er ook mee dat de winters aanzienlijk strenger kunnen zijn dan in Nederland, een meter sneeuw en -30 buiten is echt wat anders.
Als je huis niet aan de openbare weg ligt moet je zelf het stuk tot aan je huis onderhoud. Soms deel je dat dan met de buren en wordt het onderhoud samen gedeeld. Ik heb geen idee wat dat kost, maar dat weet diegene van wie je het huis koopt wel te vertellen.

Controles

Als je iemand je huis af en toe wil laten controleren als je er niet bent moet hiervoor ook een bedrag gerekend worden. Hoeveel dat is ligt aan het bedrijf of de persoon (buren, vrienden, bekenden) waar je een afspraak mee hebt.

Telefoon


We hebben een Zweeds mobiel telefoonnummer op basis van prepaid. Het voordeel is dat als iemand je in Zweden wil bellen dit voor jou gratis is. Het gebruiken van je Nederlandse mobieltje kan ook maar als je regelmatig gebeld wordt gaat dit toch in de papieren lopen. Ondertussen zijn er ook Nederlandse telecomproviders die geen kosten rekenen voor gebeld worden in het buitenland. Voor de Zweden is het gemakkelijker om Zweeds nummer te bellen.

Internet

We gebruiken prepaid internet (4G) van Comviq. Voor een relatief klein bedrag krijg je een behoorlijke databundel (1GB voor 50kr, 30 dagen geldig). Het is een heel stuk goedkoper dan via je Nederlandse provider op je mobieltje te internetten. Regelmatig zijn er aanbiedingen waarbij je voor een paar tientjes een eenvoudige router inclusief sim kunt kopen. Je kunt dan opwaarderen en in je hele huis via wifi internet gebruiken. Als je even rondkijkt zijn er meer providers in Zweden die prepaid internet aanbieden. Je vindt prepaidpakketjes bij de grote supermarkten (bijv, ICA Maxi), electrozaken (bijv. Elgiganten) of in telefoonwinkeltjes in de winkelcentra. Zelf hebben we ook een losse mobiele router (mifi) in de auto liggen zodat we als gezin ook onderweg voorzien zijn van internet.

Bankzaken

Verder is een Zweedse bankrekening handig als je in Zweden een rekening wil betalen. Vanuit Nederland gaat dat ook wel maar onze ervaring is dat onze bank behoorlijke kosten rekent als je Zweedse kronen vanaf je Nederlandse rekening wil overmaken. We hebben daarom een Zweedse rekening waar we vanuit Nederland regelmatig euro’s naar toe boeken (dit gaat dan wel voor zonder kosten). Een bankrekening openen kan nogal wat gedoe opleveren, het ligt er maar net aan wie je treft. We hebben dit onze tussenpersoon laten regelen.

Kijk- en luistergeld

Officieel moet er kijk- en luistergeld betaald worden in Zweden. Wij zijn een keer in een winkel geweest voor voor een CI-module en een kaart van Boxer om een iets groter Zweeds zenderpakket te hebben. In de winkel wilden ze mijn gegevens registreren, toen ik zei dat het voor een vakantiehuis was en ik geen Zweed was wilden ze in een keer niets meer registreren en kreeg ik de spullen gewoon mee. Daarna heb ik er geen moeite meer ingestoken om erachteraan te gaan. Ondertussen hebben we een schotel en een kaartje van Canal Digitaal en kijken we Nederlandse tv (vinden de kinderen een stuk prettiger).

Inrichten

Het inrichten van het huis kost natuurlijk ook geld. In Zweden koop je een huis inclusief het witgoed. Doorgaans is het wel wat ouder spul maar je kunt er voorlopig mee vooruit. In ons geval was dat een koelkast, vaatwasser, fornuis, wasmachine en droger. Sinds we het huis hebben (2009) zijn de koelkast, vaatwasser en de wasmachine vervangen. De droger loopt op zijn laatste benen (maar is ook niet echt noodzakelijk). Soms zijn meubels over te nemen. In ons geval was het huis echter helemaal leeg. De eerste week hebben we daarom dagelijks een bezoek gebracht aan de dichtstbijzijnde IKEA (130km verderop).
Wat natuurlijk ook leuk is, is om verschillende loppissen af te struinen naar leuke meubels en accessoires voor in huis.

Reiskosten

Onderschat de reiskosten niet. Iedere keer op en neer reizen kost nu eenmaal ook geld. In ons geval is dat of de overtocht per boot of vliegen en het huren van een auto. Denk daarom ook na hoe vaak je in Zweden wil zijn en wat het reizen mag kosten.

Verhuren

Het verhuren van je Zweedse huis kan natuurlijk ook, hou dan rekening met de kosten die je daarvan hebt zoals een sleuteladres, schoonmaak etc. Denk ook na wat je doet met het stroomverbruik, met name in de winter kan dat behoorlijk oplopen.

Afstanden

De afstanden in Zweden zijn groot. Dus bedenk dat als er geen supermarkt of bouwmarkt in de buurt bent je zomaar 30km verderop moet zijn. In Stöllet ligt een dorpswinkel met een klein assortiment, als we “grote” boodschappen willen doen dan rijden we vaak naar Torsby of Malung beide plaatsen liggen 40km verderop. De IKEA zit 130km verderop. En er zijn geen snelwegen.

Personnummer

Waar je ongetwijfeld tegenaan gaat lopen als niet Zweed is het zogenaamde personnummer, de Zweedse tegenhanger van wij het burgerservicenummer noemen. In Zweden wordt dit door veel bedrijven, webwinkels en instanties geëist als je een abonnement of contract wil afsluiten of iets wil kopen. Zonder personnummer wordt er niet geleverd. Het voordeel voor bedrijven en instanties is dat ze op basis van dit nummer heel veel informatie over je kunnen achterhalen, bijv. hoe je heet en waar je woont etc. Gelukkig zijn er bedrijven die hier wat flexibeler mee omgaan en ook niet alle webwinkels vragen naar dit nummer. Je kunt er weinig aan doen als een instantie of bedrijf er toch aan blijft vasthouden. Van het Skatteverket krijg je een fictief nummer dat je alleen daarvoor kunt gebruiken, hetzelfde geldt voor banken etc. Hoewel sommige banken wel weer moeilijk schijnen te doen. Voor het kopen van een huis heb je een dergelijk nummer niet nodig.

Taal

Het is in principe niet nodig om Zweeds te kunnen. Het Skatteverket stuurt gewoon een toelichting in het Engels mee en de rekeningen van de kommun en het energiebedrijf zijn ook wel te begrijpen. Ik merk zelf dat het wel gemakkelijk is als je Zweeds spreekt. De Zweden vinden het leuk als je hun taal spreekt en ik heb altijd het gevoel dat ze net iets vriendelijker zijn. Het kunnen lezen van Zweeds is sowieso erg handig, je kunt dan beter de borden ontcijferen of in de winkel lezen wat je nu weer van plan bent om te kopen. Na verloop van tijd koop je toch iets in Zweden waar een gebruiksaanwijzing zit en daar staat dan niet altijd de engelse variant in. Ik heb geleerd dat als je terug moet naar de winkel en je weet in het Zweeds uit te leggen wat er mankeert aan het apparaat dat dan veel beter begrepen wordt.

We dachten nog “Laten we het even opschrijven” nu is het nog een hele lap tekst geworden.