Week 27

1 t/m 7 juli

Deze week nemen we je voor een aantal zomerse uitstapjes mee naar Kristinehamn. Neem de boot en wandel over de eilandjes in Vänern of bekijk onder het genoot van een ijsje de sculptuur van Picasso dat aan de oever van het Vänern staat. Vi ses i Värmland!

De Picassosculptuur in Kristinehamn

Zelfs als je niet van kunst houdt is het een mooie plek om te bezoeken.

In Kristinehamn staat een van de grootste sculpturen ter wereld van Pablo Picasso. De sculptuur in Kristinehamn is 15 meter hoog. De pilaar heeft een diameter van 1,65 meter en de beide “vleugels” zijn 6 bij 4 meter. Een vleugel weegt ongeveer 8 ton. Het werk is uitgevoerd in natuurbeton. Dit is beton waarbij een vorm gevuld wordt met stenen en er daarna wit cement tussen gespoten wordt. De decoratie op het kunstwerk is gezandstraald.
Wil je weten hoe een sculptuur van Picasso in Kristinehamn terecht is gekomen het hele verhaal lees je hier De Picassosculptuur in Kristinehamn

Adres: aan het eind van Vålösundsvägen, Kristinehamn
Of volg de bruine borden “Picassoskulptur”

Wandelen bij Nötön-Åråsviken

Ten zuiden van Kristinehamn ligt het natuurreservaat Nötön-Åråsviken. Het natuurreservaat is als het ware een schiereiland in het grootste meer van Zweden, Vänern. Het landschap is heel divers, je vindt er weilanden met grote eiken, loofbossen, weiden, uitgestrekte rietvelden en vennen. Door de grote variatie is het gebied geschikt als leefgebied voor veel verschillende planten en dieren. Nötön-Åråsviken is een prachtig wandelgebied, er zijn drie gemarkeerde wandelingen die op verschillende plaatsen beginnen.

  • Prästöleden start bij de noordelijkste ingang van Nötön-Åråsviken en is 5,6 kilometer lang. 
  • Nötöleden begint bij de middelste ingang van het natuurgebied en is 5,5 kilometer lang.
  • Arskagsleden begint bij de zuidelijke ingang en is 5,6 kilometer lang.
Nötön-Åråsviken

Eilandhoppen bij Kristinehamn

Of en nu wilt wandelen, zwemmen of allebei, een bezoek aan eilandjes voor de kust van Kristinehamn is een echte aanrader. De drie eilanden Vålön, Kalvön en Sibberön zijn verbonden door bruggen en een 4 kilometer lang wandelpad. Onderweg kom je langs diverse strandjes waar je een frisse duik kunt nemen of je meegebrachte lunch kunt opeten. De boot naar Vålön vertrekt vanaf de steiger tegenover Café Pärlan dicht bij de Picassosculptuur. Deze boot, Stöten genaamd, is een houten sloep voor maximaal 20 personen en vaart meerdere keren per dag. Op de eilandjes zijn geen faciliteiten, afgezien van hier en daar een toilet (zo’n hutje met een grote ton eronder). Alles wat je op zo’n dag nodig hebt moet je dus zelf meenemen.

Evenementen

5-6 juli
Forshaga marknad
Een gezellige markt/braderie in Forshaga
Website: Forshaga Marknad

Weer

Meer Sommarkalender

Nieuwsbrief