HomeVakantieMuseaRackstadmuseum

Rackstadmuseum

In Arvika vind je het Rackstadmuseum. Het idee voor dit museum is van Gustav Fjæstad (1868 – 1948) toch is het museum pas vele jaren na zijn overlijden in 1993 geopend.

Christian Eriksson (1904)

Het begon allemaal met Christian Eriksson (1858 – 1935) die geboren werd in het plaatsje Taserud in de gemeente Arvika. Zijn vader, Erik Olsson, was meubelmaker en Christian en zijn broers, Ola, Elis en Karl, werden in het bedrijf opgeleid tot meubelmaker.
Na een paar jaar verliet hij Taserud en reisde rond als gezel om zo meer te leren over het vak. Ook de broers van Christian reisden rond en volgden opleidingen in het buitenland.
Toen Christian in 1883 in Parijs terecht kwam, schreef hij zich in bij de École nationale supérieure des Beaux-Arts (de school voor de schone kunsten) en werd opgeleid tot beeldhouwer. Om in zijn levensonderhoud te voorzien hielp hij andere kunstenaars met beeldhouwen.

Rackstadmuseum (Haget, het huis waar Christian Eriksson opgroeide)

Hij was ondertussen getrouwd met Jeanne Tramcourt en wilde weer terug naar Taserud verhuizen. Toen hij nog in Parijs woonde liet hij zijn atelier en woning, Oppstuhage, in Taserud bouwen. In 1896 verhuisde het echtpaar van Parijs naar hun nieuwe verblijf in Zweden. Eenmaal in Zweden kreeg Christian steeds meer opdrachten van klanten uit het hele land, waaronder Stockholm. Na een tijdje verhuisde het echtpaar daarom naar Stockholm.

Het atelier Oppstuhage werd in 1898 verhuurd aan het kunstenaarsechtpaar Gustav en Maja Fjæstad. Zij woonden er enkele jaren en verhuisden in 1901 naar een eigen huis aan de oever van het meer Racken. Niet veel later ontmoetten zij de kunstenaar Björn Ahlgrensson en zijn vrouw Elsa die ook naar Racken verhuisden. Na een tijdje kwamen er nog meer kunstenaars bij en ontstond er een kunstenaarskolonie, de Rackstadkoloni. De kunstenaars in de kolonie waren niet alleen schilders maar maakten ook werken van keramiek, textiel, hout en metaal.

Rackstadmuseum

Het Rackstad museum is gevestigd in het huis, Haget, waar Christian zijn jeugd heeft doorgebracht. Aan het huis zijn twee vleugels gebouwd die dienst doen als expositieruimte. Het huis zelf is nu entree, café en museumwinkel.

Hoewel Christian Eriksson maar kort in Taserud gewoond heeft is zijn werk op veel plaatsen te zien. Er staan sculpturen van hem in Stockholm, Uppsala, Mora, Kiruna en Karlstad en natuurlijk in het Rackstadmuseum in Arvika.

In 2019 was er een expositie van werken van Rembrandt van Rijn.

Het Rackstadmuseum is een van de mooiste kunstmusea in Zweden en trekt museumbezoekers uit de hele wereld. Naast de vaste exposities, met onder andere werk van de Rackstadgroep, zijn er altijd wisselende exposities met hedendaagse en historische kunst. In het park en tuin bij het museum vind je sculpturen en het atelier Oppstuhage van Christian Eriksson.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen