Apertin

In de gemeente Kil ligt de herrgård Apertin. De plek kreeg zijn naam toen Schotse monniken uit Aberdeen zich hier in de 12de eeuw vestigden om de bevolking te bekeren. Er was hier toen waarschijnlijk een oude offerplaats en de monniken bouwden hun klooster daar bovenop. De naam Apertin is een verbastering van Aberdeen. Vele jaren later, ten tijde van Gustav Vasa (1496 – 1560), werd Apertin eigendom van de kroon en werd er begonnen met de bouw van de herrgård. Door de jaren heen hebben veel Zweedse koningen er gelogeerd, waaronder Gustav Vasa maar ook de huidige koninklijke familie. De herrgård die er nu staat is gebouwd rond 1630.

De herrgård (privébezit)

Tot op de dag van vandaag hebben Sara en Charlotta geen rust gevonden en dwalen ze nog steeds rond op Apertin…

In de 18de eeuw woonde de gravin Sara Catharina Linroth-Löwenhielm (1767 – 1826) op Apertin. Zij bestuurde de herrgård met ijzeren hand. In het gedicht “Gamla grevinnan på Gampertin” beschrijft Gustaf Fröding haar als erg wreed. Volgens de legende zou de rijkdom van Sara Catharina berusten op een verbond met de duivel. In ruil hiervoor dansten de gravin, Sara Catharina, en haar kleindochter, Charlotta, met de duivel tot hun voeten bloedden. Na iedere dans lagen er nieuwe bloedvlekken op de vloer die niet weggewassen konden worden en nog steeds zichtbaar zijn.

Op Apertin kwam ook cavaliers samen voor diners en feesten die gegeven werden door de gravin. Een cavalier is een officier van adel. In het oude Zweeds was de betekenis van cavalier, kavaljer: iemand die tot de hogere klasse behoorde en bij gebrek aan vast werk, baanverlies of geld, als gast en gezelschap in landhuizen (vooral in Värmland) woonde.

Kavaljeren, Apertin

Niet alleen Gustav Fröding haalde hier inspiratie vandaan, maar ook Selma Lagerlöf. In haar roman Gösta Berling is de priester waarschijnlijk gebaseerd op de priester die in de parochie werkte en stonden de herrgård en de cavaliers model voor Ekeby. Volgens Selma, is haar familie ontstaan op een bruiloft die hier een paar honderd jaar voor haar geboorte werd gehouden. Ook vandaag de dag wordt Apertin nog gebruikt als trouwlokatie.

De heel erg wiebelige metalen hangbrug over de kloof naar Kavaljeren Apertin.

Het gebied rondom Apertin is een natuurreservaat vanwege het bijzonder klimaat in de kloven die gevormd zijn door een tweetal beken. Langs de beken loopt een wandelpad en onderweg passeer je onder andere het berenravijn waar in de 18de eeuw beren leefden, de juwelengrot, een waterval en de oude trouwplaats waar in de 15de en 16de eeuw huwelijken voltrokken werden.

Tegenwoordig is de herrgård privébezit en niet te bezoeken. Het bijgebouw Kavaljeren Apertin is gebouwd in 1989 en is een restaurant en hotel. De bouwstijl, het handwerk en de handgemaakte spijkers geven het een veel ouder uiterlijk waardoor het goed past in de omgeving en het lijkt het alsof het er al honderden jaren staat.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen