HomeVakantieOntdekkenBåstnäs Bilkyrkogård

Båstnäs Bilkyrkogård

Een autokerkhof, bilkyrkogård, staat bij de meeste vakantiegangers niet bovenaan het lijstje als het gaat om te bezoeken bezienswaardigheden. Toch ligt er in Värmland een die echt de moeite van het bezoeken waard is. Het autokerkhof in Båstnäs bevat ongeveer duizend auto’s uit de jaren 30 tot 70 van de vorige eeuw. Deze unieke plaats is decennia lang het eigendom geweest van de broers Tore en Rune Ivansson. In hun autosloperij demonteerden ze auto’s en verkochten de onderdelen. Het grootste deel vond zijn weg naar Noorwegen, dat na de Tweede Wereldoorlog arm was en waar auto-onderdelen moeilijk te verkrijgen waren. Dit is ook de reden dat er vroeger veel autosloperijen langs de grens waren.

Ondanks dat het allemaal autowrakken zijn is het niet de bedoeling dat je iets stuk maakt of meeneemt

Beide broers woonden op de boerderij en verkochten tot ongeveer 1980 auto’s en onderdelen van voornamelijk Amerikaanse auto’s. De broers Ivansson zijn jaren geleden overleden. De oude sloperij is vandaag de dag een autokerkhof van de achtergelaten auto’s. De natuur heeft in al die jaren niet stilgestaan en heeft de wrakken overwoekert waardoor het geheel een bizarre en soms zelf spookachtige aanblik krijgt. Båstnäs bilkyrkogård is nu een bezienswaardigheid en trekt jaarlijks vele bezoekers waaronder veel fotografen en kunstenaars.

Båstnäs ligt ingeklemd tussen een meer en de Noorse grens. Om er te komen is het het gemakkelijkste om eerst naar Töcksfors te rijden en dan de borden naar “V Fågelvik” te volgen. Båstnäs ligt bijna aan het einde van die weg. De afstand van Töcksfors naar Båstnäs is ongeveer 20 kilometer, je ziet vanzelf wanneer je het autokerkhof bereikt hebt. Met name het laatste stuk gaat over een smalle grusväg.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen