Op de berg Borgåsen staat een 3 meter hoog standbeeld van een man, de Borgåsgubben. Het standbeeld is gemaakt van gestapelde stenen van verschillende grootte. Het beeld is vermoedelijk gebouwd tussen 1600 en 1700 en diende om de vijand af te schrikken. Van een afstand lijkt de figuur immers op een bewaker die uitkijkt over de omgeving.
Borgåsgubben staat midden in een oud bergfort dat waarschijnlijk gebouwd is in de vroege ijzertijd, 400 tot 1050 n. Chr. De steile bergwanden vormden toen een natuurlijke bescherming tegen vijanden. Het enige dat nog over is van het oude fort is een muur op de zuidhelling waar ook de ingang is naar het fort. De berg zelf bestaat uit graniet dat vele miljoenen jaren oud is.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond er een uitkijktoren op de Borgåsen. Deze toren werd dag en nacht bemand om uit te kijken naar aanvallen van Duitse vliegtuigen. De gubben zelf zal in die tijd overigens weinig indruk gemaakt hebben.
Borgåsgubben kijkt al vele honderden jaren uit over de omgeving en heeft heel veel van de geschiedenis gezien. Om het millennium te vieren bouwden de bewoners van Blomskog in de herfst van 1999 een vrouw voor de Borgåsgubben. Deze stenenvrouw, stenfru, staat op de berg Källte kuel, ongeveer een kilometer van de gubben vandaan. Niet alleen de Borgåsgubben is de moeite van een bezoek waard, vanaf de berg heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving en het meer Västra Silen.
Je vindt de Borgåsgubben door over de 172 van Årjäng naar Bengtsfors te rijden. Na ongeveer 12 kilometer neem je de afslag Blomskog naar rechts. In het gehucht Källtegen, na ongeveer 1 kilometer, sla je linksaf en meteen rechtsaf. Na ongeveer 150 meter zie je de kleine parkeerplaats. Vanaf hier is het nog een korte wandeling van ongeveer 500 meter tot de top en Borgåsgubben. Net voor de berg vind je een trap waarmee je de steile berghelling beklimt.
Nog niet geweest omdat ik momenteel slecht ter been ben maar ik werk nu in Årjäng dus het staat in de planning.
Blomskog is een mooie omgeving.❤️ Evenals lennartsfors/gustavsfors.