Borgvik

Borgvik ligt in het zuiden van Värmland in de gemeente Grums, ongeveer 35 kilometer ten westen van Karlstad. Deze voormalige järnbruk, ijzerindustrie, is goed bewaard gebleven. Al wandelend door dit pittoreske dorpje krijg je een mooi beeld van de geschiedenis.

Hier werd het ijzer gewogen voordat het getransporteerd werd.
Een nieuwjaarskaart met daarop Borgvik toen het nog volop in bedrijf was.

In de 14de stonden er in Borgvik al molens voor het malen van graan. In het begin 17de eeuw kwam de ijzerindustrie op en werd Borgvik ook een järnbruk. Het dorpje groeide en er ontstond een bloeiende ijzerindustrie. Het ijzer voor de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling in 1889 kwam uit Borgvik. In 1925 werd de ijzerproductie in Borgvik beeïndigd. De walserij en het machinepark is in 1930 opgeblazen en verkocht als schroot. Borgvik had toen ongeveer 700 inwoners en had onder andere ook een zagerij en een timmerfabriek.
Tegenwoordig heeft Borgvik ongeveer 350 inwoners. Een deel van de oude gebouwen is bewaard gebleven en hebben een cultuurhistorische waarde en zijn vaak het decor voor trouwfoto’s. In Borgvik kun je meer doen dan alleen door het oude plaatsje wandelen, er is genoeg te kijken en te doen. In de oude gebouwen vind je een museum, restaurants, een hotel, kunstgaleries, winkeltjes en ateliers.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen