HomeVakantieOntdekkenDe uitzichttoren van Flen

De uitzichttoren van Flen

Midden in de bossen van Gagnef kommun staat in het oude Finmarkdorp Flen een 17,5 meter hoge uitzichttoren. De huidige toren staat er sinds 1949 maar al sinds de jaren 20 stond er al een toren op de Flenberg. De toren werd gebouwd zodat men de omgeving in de gaten kon houden en eventuele bosbranden of ander gevaar op tijd kon ontdekken. Al snel na de bouw werd de toren een populair trekpleister voor de mensen om de omgeving, vanaf de toren had je immers een prachtig uitzicht over de bossen en meren van Grangärde Finnmark. Tijdens de Tweede wereldoorlog was de toren een geschikt uitzichtpunt om het luchtruim in de gaten te houden.
In 1949 was de oude toren in zo’n slechte staat dat men besloot deze af te breken en een nieuwe te bouwen. In de jaren 50 waren er plannen om de toren voor bewakingsdoeleinden te gaan gebruiken. Maar verder dan plannen maken kwam het niet, het enige dat hiervan over is gebleven zijn de telefoonpalen die verloren in het landschap staan.
In 2006 werd de toren gerestaureerd en werd er een wandelpad naar de toren aan gelegd. Ook vandaag de dag is een bezoek aan de toren een aanrader. Wanneer je de steile trap beklommen hebt heb je door de raampjes een prachtig uitzicht in alle richtingen. Bij raampjes staan bordjes met de plaatsnamen zodat je weet in welke richting je kijkt. Het goed onderhouden pad naar de toren is ongeveer 500 meter.
Je vindt de toren door vanaf de 247 van Nyhammer naar Björbo de afslag Lindesnäs te nemen. Vervolgens volg je de bordjes Flen. Nog voor Flen staat er een bordje “tornet”. Hier begint de wandeling en je zult de toren al snel zien staan.

Dalarna, rondom het Siljan

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Dalarna, rondom het Siljan vind je nog meer toeristische tips.

Reisgids Dalarna

Meest gelezen