HomeVakantieMuseaGeijersgården

Geijersgården

Erik Gustaf Geijer

In Ransater ligt Geijersgården, het landgoed van de familie Geijer en het geboortehuis van auteur Erik Gustaf Geijer (1783-1847), een Zweeds schrijver, historicus, dichter, filosoof en componist. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Zweedse romantiek en het nationalisme.
De Geijers waren een vooraanstaande Zweedse ondernemersfamilie en de eigenaren van de ijzergieterij (järnbruk) aan de rivier de Ran, tegenwoordig bekend als Uddeholms AB.
Vandaag de dag is Geijersgården een museum en een gedenkplaats voor drie bekende Zweedse culturele persoonlijkheden: Erik Gustaf Geijer, Fredrik August Dahlgren en Uno Troili.
F.A. Dahlgren (1816-1895), die enige tijd op Geijersgården woonde, is de auteur van het beroemde toneelstuk Värmlänningarna, dat elk jaar in het amfitheater van Ransäters Hembygdsgård wordt gespeeld. Een bekend lied uit dit blijspel is “Ack Värmeland, du sköna”
Uno Troili (1815-1875) is een bekende Zweedse portretschilder. Uno Troili was de neef van Erik Gustaf Geijer.
Op Geijersgården vind je vele goed bewaarde stukken, zoals schilderijen, boeken en meubels.
Gedurende de cultuurweek in juli is Geijersgården zonder afspraak te bezoeken.

Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden vind je nog meer toeristische tips.

Meest gelezen