Hildasholm

Hildasholm
Hildasholm

Even ten noorden van Leksand, aan de oever van het Siljanmeer, ligt Hildasholm. Dit is het huis was eigendom van Axel en Hilda Munthe.

Het begon allemaal in 1907 in Londen toen de arts en schrijver Axel Munthe trouwde met, de 19 jaar jongere, Hilda Pennington Mellor. Het paar ging op huwelijksreis naar Dalarna omdat Axel zijn vrouw zijn thuisland wilde laten zien. Ook Hilda raakte in de band van de prachtige omgeving en verlangde naar een zomerhuis in Zweden. In de lente van 1910 werd begonnen met de bouw van Stengården, zoals het huis toen heette, aan de oever van het Siljanmeer en even ten noorden van de kerk van Leksand. Het ontwerp is van de architect Torben Grut die ook het slot Solliden op Öland voor de toenmalige kroonprinses Viktoria ontworpen heeft. De tuinen rondom het huis zijn ontworpen door Hilda Munthe.

Bijgebouw Hildasholm
Bijgebouw Hildasholm

Rondom het huis vind je tuinen met verschillende thema’s. Zo zijn er onder andere: een pauwentuin die lijkt op een kleine renaissance tuin met buxushagen, de verzonken tuin met in het midden kleine vijver, de rozentuin, een keuken- en kruidentuin en een fonteintuin. De tuinen rondom het huis zijn in aanleg allemaal symmetrisch en ondanks dat heel erg verschillend. Je vindt er geen exotische gewassen maar alledaagse bloemen en planten zoals: pioenrozen, ridderspoor, daglelies, vingerhoedskruid, rudbeckia en rozen.

Bloemen in de tuinen van Hildasholm
Bloemen in de tuinen van Hildasholm

Adres:
Munthes Hildasholm
Klockaregatan 5
793 31 Leksand
Website Hildasholm

Overigens hadden Axel en Hilda geen gelukkig huwelijk. Ze kregen weliswaar twee zonen maar leefden het grootste deel van het jaar gescheiden. In 1919 scheidde het paar bijna volledig hoewel het nooit tot een officiële scheiding gekomen is. Hilda en haar twee zonen woonden het grootste deel van het jaar in Engeland en gingen iedere zomer terug naar Zweden. Na het overlijden van Hilda werd het huis dat tot dan toe Stengården heette omgedoopt naar Hildasholm

Hildasholm

Dalarna, rondom het Siljan

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Dalarna, rondom het Siljan vind je nog meer toeristische tips.

Reisgids Dalarna

Meest gelezen