Husbyringen

De kerk van Husby
De kerk van Husby

De Husbyringen is een 60 kilometer lange natuur- en cultuurroute in de buurt van het plaatsje Husby in de gemeente Hedemora in Dalarna. De route leidt je langs een 30-tal bezienswaardigenheden uit de mijnbouw- en industriegeschiedenis van de streek. De Husbyringen loopt van Husby via Långshyttan, Silvhytteå, Stjärnsund naar Kloster en daarna weer terug naar Husby. Onderweg rijd je door een afwisselend landschap met boerderijen, bossen en meertjes. Het route kun je met de auto afleggen maar je kunt hem natuurlijk ook fietsen. Onderweg zijn er genoeg mooie plekken voor een pauze of een frisse duik op een warme zomerdag.

Kaart van de Husbyringen
Kaart van de Husbyringen

Rällingsbergs gruva

De ertsader voor deze mijngroeve is gevonden door de boerenknecht Carl Westerholm die in 1841 met een geleend mijnkompas op zoek ging naar erts. De 700 meter lange ertsader die Carl vond was de basis voor de groeve waarvan je de resten nu nog kunt zien. De groeve ligt verrassend genoeg niet in een berglandschap maar gewoon tussen de akkers en weiden. Op het hoogtepunt werkten 100 arbeiders in de mijn. De groeve is in de gebruik geweest tot 1932.

Het transformatorhuis bij Rällingsberg gruva

Silfhytteå bruk

Silfhytteå bruk is een oude ijzerfabriek die ligt tussen de meren Grycken en Fullen. De fabriek is in gebruik geweest van 1787 tot 1875. Je vindt er nu nog de ruïnes van de gebouwen en het sluisje in het kanaal dat de twee meren met elkaar verbindt. Het ligt een klein stukje van de route vandaan, maar is de moeite van een bezoek meer dan waard.

Het oude sluisje bij Silfhytteå

Hoogste kustlijn

Op dit niveau stond de zee op zijn hoogste punt tijdens de laatste ijstijd. Hier kun je een wandeling van 1,5 kilometer maken die je meer laat zien over de geologie van veel duizenden jaren geleden.

Klosters Bruk

Bij Kloster stond vroeger een ijzer- en koperfabriek. De naam Kloster, klooster, komt van het Cisterciënzerklooster dat hier stond, nu vind er je alleen nog de fundering van de voormalige kloosterkerk. Naast ijzer en koper werd hier vroeger ook kruit gemaakt. In de 18de eeuw stond hier de grootste kruitfabriek van Zweden. 

In de buurt van Kloster staat ook de voormalige werkplaats van de Zweedse uitvinder en ingenieur Gustav de Laval (1845 – 1913). De Laval was een van de meest productieve uitvinders van zijn tijd. De Laval vond de automatische melkmachine en de roomseparator voor de zuivelindustrie uit maar ook deed hij uitvindingen op het gebied van stoomturbines. De door hem ontwikkelde Lavalstraalpijp wordt nu nog gebruikt in de raketindustrie. Technisch was De Laval geniaal, van economie had hij echter minder kennis. Ondanks zijn 92 patenten en 37 ondernemingen stierf hij in 1913 in armoede.

Bij Klosters bruk en de werkplaats van Gustav de Laval.

Nog meer

Bovenstaande is een kleine selectie uit wat er allemaal te zien is langs de Husbyringen. De Husbyringen is “maar” 60 kilometer maar als je alles wilt zien, tussendoor nog een wandeling wilt maken, picknicken en misschien wel zwemmen dan is je dag ruimschoots gevuld.

De brandweerkazerne in Stjärnsund

Husbyringen app

Er is een app voor IOS en Android voor de husbyringen. De app is er in het Zweeds en in het Engels en bevat een kaart en uitleg van alle bezienswaardigheden. Daarnaast bevat de app ook extra informatie zoals zwemplekken, cafeetjes, B&B’s, activiteiten en winkeltjes langs de route.
De app vind je door te zoeken op Husbyringen.

Het bezoekerscentrum van de Husbyringen.

2 REACTIES

  1. Wat leuk om steeds jullie berixhtjes te krijgen. Toch een beetje leven in deze bijzondere tijd ! De Jull-kalender vond ik ook erg leuk…..hrlaas niets gewonnen

Reacties zijn gesloten.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen