Klarälven

De rivier de Klarälv stroomt van noord naar zuid door de provincie Värmland. De rivier is ongeveer 460 kilometer lang waarvan deze 300 kilometer door Zweden stroomt. Klarälv betekent in het Zweeds letterlijk heldere rivier.

De rivier begint als een beekje in Härjedalen (Zweden) dat uitmondt in het meer Rogen op de grens van Zweden en Noorwegen. Vanaf Rogen stroomt de rivier naar het meer Femunden en heet de Femundselva. Een stuk verder naar het zuiden, bij Trysil, krijgt ze de naam Trysilelva. Helemaal in het noordelijkste puntje van Värmland, bij Långflon, stroomt de rivier eindelijk Zweden in en krijgt ze de naam Klarälv. Hier stroomt ze eerst door de Höljessjon. Dit stuwmeer en de bijbehorende waterkrachtcentrale zorgen voor elektriciteit en ook het waterpeil in de rivier. Na het stuwmeer slingert de Klarälv helemaal naar Karlstad in het zuiden van Värmland. Aan de hand van foto’s nemen we je mee op een tocht langs en over de Klarälv.

Höljessjön
Höljessjön
De Klarälv bij Höljes.
De Klarälv bij Höljes.
De oever van de Klarälv ten noorden Sysslebäck in prachtige herfstkleuren.
Uitzicht op het Klärälvdal vanaf Branäs.
Huskysledetocht in de buurt van Spikebol op een bevroren Klarälv.
De Klarälv bij Stöllet.
Kanovaren tussen Stöllet en Fastnäs.
Kanotocht tussen Tönnet en Edebäck.
Met je zelfgebouwde vlot de Klarälv afzakken kan natuurlijk ook.
De hoogste natuurlijke waterval in de Klarälv bij Munkfors.
De Klarälv bij Edeby.
De oude stenen brug over de Klarälv in Karlstad.
Een van de zijarmen van de Klarälv in Karlstad.

Tip: Kijk goed op de kaart en volg de smallere wegen die dicht langs de Klarälv gaan en vind de allermooiste plekjes.

Rijksweg 62 wordt ook wel Klarälvsvägen genoemd. Deze weg loopt vanaf de Noorse grens bij Långflon via Stöllet en Ekshärad naar Karlstad en volgt voor een groot deel de oever van de rivier. De hele afstand is ongeveer 230 kilometer. Soms rij je vlak langs de Klarälv, soms zie je rivier nog net in de verte tussen de bomen. We hebben deze weg ontelbare keren gereden en ieder seizoen worden we weer verrast door de prachtige omgeving.

Rijksweg 62, Klarälvsvägen.

Als je je afvraagt waarom er soms Klarälv staat en soms Klarälven komt dat omdat in het Zweeds het bepaald lidwoord achter het zelfstandig naamwoord wordt geplakt. Het Zweedse woord voor rivier is älv, een rivier is en älv en de rivier is älven. Voor de taalkundigen: dit heet een postpositief lidwoord of aangehecht lidwoord.

Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden vind je nog meer toeristische tips.

Meest gelezen