HomeVakantieOntdekkenLennartsfors slussar

Lennartsfors slussar

Het sluizencomplex bij Lennartsfors maakt deel uit van het Dalsland kanaal en bestaat uit drie sluizen die een hoogteverschil van 7,5 meter overbruggen. De sluizen verbinden via een smal kanaal de meren Foxen en Lelång. De sluizen en het kanaal zijn uitgehouwen in de rotsen en het kanaal zelf is omgeven door steile rotswanden.

In 1868 werd de eerste sluis bij Lennartsfors geopend. De geschiedenis van wat nu Lennartsfors heet gaat nog verder terug. In de 16de eeuw stond hier, het heette toen nog Ränkeforsen, een watermolen. Een eeuw later werd er ook een door water aangedreven houtzagerij gebouwd. In 1840 bouwden Lennart Uggla en Gustaf Ekman hier een ijzerfabriek. Ränkeforsen kreeg toen de naam Lennartsfors naar Lennart Uggla. De fabriek sloot in 1877 en in 1880 werd er een houtpulpfabriek gebouwd die tot 1940 in bedrijf was.

Tegenwoordig zijn de sluizen een toeristische trekpleister en worden voornamelijk gebruikt door kano’s en kajaks. Het is een mooie plek om eens een kijkje te nemen en te wandelen langs het kanaal en het sluizencomplex. Bij de sluizen ligt een cafeetje voor een kop koffie, een ijsje of een andere versnapering.

Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden vind je nog meer toeristische tips.

Meest gelezen