Malibambo

In de 14de eeuw kwam de pest naar Zweden en overleden vele mensen aan deze ziekte. In het Zweeds noemt men de pest digerdöden, letterlijk vertaalt de grote dood. Diger komt van het oude zweedse woord digher wat groot betekent.

Rondom de pest deden in het volksgeloof vele verhalen de ronde. Zo sprak men over de mooie vrouw Pästiläntan die mooie spullen verspreidde om jonge mannen naar haar te lokken. Diegenen die vielen voor de verleiding van al het moois of met haar dansten stierven aan de pest. Een ander verhaal gaat over een jonge vrouw met een bezem en een jongeman met een hark. Daar waar de jongeman harkte, bleef iedereen leven, maar daar waar de jonge vrouw veegde met haar bezem stierf iedereen.

Tijdens de pest vluchtten veel bewoners van het eiland Sollerön, in het Siljanmeer, naar de zomerboerderijen op het vaste land. Volgens zeggen bleven ze daar zeven jaar. Toen ze terugkeerden vonden ze al hun bezittingen zoals ze die hadden achtergelaten. Van diegenen die wel op het eiland waren gebleven waren er veel overleden. Slechts van enkele huizen rookte de schoorsteen nog als teken dat daar nog mensen leefden.

Malibambo

Een van de bewoners van Sollerön die van het eiland vluchtte was de meid Malin. Zij stond bekend om haar deugdzaamheid en vroomheid. Ze kwam samen met een groep vluchtelingen terecht op de zomerboerderij Rossberg. Op de boerderij hielp ze met het verzorgen van de zieken. Ze troostte de zieken en hield kerkdiensten. Zo ontstond er een openluchtkerk in het bos. De kerk kreeg de naam Malibambo omdat de kinderen vonden dat de kerkklok als “bam bam” klonk. De kerk van Malin kreeg daarom de naam Malibambo.

Helaas liep het met Malin niet zo goed af. Op weg naar haar kerk zag Malin een sieraad liggen dat Jezus aan het kruis voorstelde. De kerkgangers waarschuwden haar, maar Malin kon het niet laten liggen. Nog voor de kerkdienst voorbij was zakte Malin over het altaar in elkaar. Malin werd in het bos bij Malibambo begraven. Tot op de dag van vandaag worden er kerkdiensten gehouden en leggen bezoekers verse bloemen op haar graf.

Malibambo

Geocache

Malibambo GC34YB3

Sollerön ligt in de gemeente Mora in Dalarna. Het is een eiland in het Siljanmeer dat met bruggen met het vasteland verbonden is. Je vindt Malibambo door vanaf de E45 richting Gesunda te rijden. Net voor Gesunda neem je de afslag Tomteland (leuk met kinderen). Daar waar op de Y-splitsing naar links Tomteland staat aangegeven, neem je de onverharde weg naar rechts. Na ongeveer 9 kilometer kom je dan bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een korte wandeling naar Malibambo.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen