Morokulien

Als je vanuit Eda in Zweden richting Noorwegen rijdt passeer je Morokulien. Op het oog lijkt het op een gewone rustplaats langs de weg. Echter niets is minder waar.

Als je vanuit Eda in Zweden richting Noorwegen rijdt passeer je Morokulien. Op het oog lijkt het op een gewone rustplaats langs de weg. Echter niets is minder waar.

Het begon allemaal met de plaatsing van een vredesmonument in 1914 om de 100-jarige vrede tussen Zweden en Noorwegen te herdenken. Het 18 meter hoge monument is gemaakt van graniet uit de Idefjord. Dit fjord ligt op de grens tussen Zweden en Noorwegen. Het monument staat precies op de grens tussen beide landen in de buurt van de laatste slag die gevoerd is tussen Zweden en Noorwegen bij Magnor. De gedachte achter het monument is een gemeenschappelijk fundament waaruit de twee landen ontstonden. Bovenop staan een Zweed en Noor die elkaar over de grens de hand reiken. Op het monument staat inscriptie:

Hädanefter skall krig mellan skandinaviska bröder vara omöjligt

wat betekent Voortaan zullen oorlogen tussen de Scandinavische broeders onmogelijk zijn. In de Tweede Wereldoorlog werd deze plek ook gebruikt om huwelijken te sluiten tussen Zweeds/Noorse echtparen. Het monument was toen ook een symbool voor vrede en hoop op een betere toekomst.

Het vredesmonument

De vrede tussen Zweden en Noorwegen ontstond naar aanleiding van de Vrede van Kiel. Dit verdrag was een verdrag tussen Zweden en Denemarken-Noorwegen waarbij de Denen op 14 januari 1814 Noorwegen afstonden aan Zweden. Hierdoor ontstond een unie tussen Zweden en Noorwegen die officieel De verenigde koninkrijken Zweden en Noorwegen heette. Toen Noorwegen een aantal veranderingen door wilde voeren en de Zweedse koning weigerde akkoord te gaan verklaarde Noorwegen op 7 juni 1905 de unie als ontbonden. De spanningen tussen beide landen namen toe en ze begonnen te onderhandelen over het al dan niet voortzetten van de unie. Op 23 augustus 1905 hield Zweedse regering een referendum om te onderzoeken wat de voorkeur van de Noorse bevolking was. De bevolking koos met een grote meerderheid voor opheffen van de unie en wilde dat Zweden en Noorwegen weer onafhankelijk zouden worden. Na de onderhandelingen ging Zweden akkoord met de opheffing van de unie. Op 26 oktober 1905 erkende Zweden Noorwegen als een onafhankelijk land en in november werd Haakon VII de koning van Noorwegen.

De naam Morokulien werd in 1959 gelanceerd door Lennert Hylland (Zweedse journalist en presentator) en Randi Kolstad (Noorse actrice) in verband met een radioprogramma Över alla gränser (over alle grenzen). De naam Morokulien is een samentrekking van het Noorse woord moro en het Zweedse woord kul voor leuk. De toevoeging –ien staat voor i en, wat in één betekent. Er staat dus moro-kul-i-en. De Zweedse premier Tage Erlander en de Noorse premier Einar Gerhardsen erkenden op 3 oktober 1959 Morokulien als nieuwe staat. De zes hectare grote staat was echter geen lang leven gegund, afgesproken was dat deze nieuwe staat één week zou bestaan.

Het infocenter

In 2005 is de grond verkocht aan de gemeentes Eda in Zweden en Eidskog in Noorwegen. Tegenwoordig vind je er ook een informatiecentrum, turistbyrå en een souvenirwinkel. Het is een bijzondere plek met een bijzondere geschiedenis en erg leuk om te bekijken.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen