Siljansringen

Ongeveer 377 miljoen jaar geleden sloeg er een meteoriet met een doorsnede van 4 kilometer in op aarde. Net na de inslag was de krater ongeveer 20 kilometer diep met een diameter van 52 kilometer. Heel langzaam veerde de aarde weer terug en ontstond er op de plek van de inslag een koepel terwijl de randen juist weer inzakten. Hierdoor ontstonden aan de rand van de krater meren. De meren aan de rand van de krater zijn Siljan, Oresjön, Skattungen en Orsasjön. Op een landkaart is goed te zien dat de meren in een cirkel liggen. Deze inslagkrater, de Siljansringen, is een van de 15 grootste bekende inslagkraters op aarde en de grootste in Europa.

Siljansringen

Een rit om de krater leid je niet alleen langs de meren maar ook langs een aantal bezienswaardigheden. We nemen je daarom mee op een route langs de rand van de inslag en een aantal bezienswaardigheden die je onderweg passeert.

We beginnen in Mora en volgen de rijksweg 70 richting Rättvik. Net na Mora nemen we bij de rotonde Mora Noret de afslag naar rechts en rijden richting Färnäs. In Färnäs nemen we de afslag naar Nusnäs en slaan af bij het bord Dalahäst tillverkning. Niet veel verder komen we terecht op de parkeerplaats bij twee bedrijven die de bekende dalapaardjes maken. Hier vind je niet alleen een winkel maar kun je ook zien hoe ze gemaakt worden.

Vanaf Nusnäs rijden we we weer richting rijksweg 70 en volgen die richting Rättvik. In het plaatsje Garsås slaan we rechtsaf en rijden naar de oever van het Siljan. Hier vind je Kroknäs udde, dit kleine schiereiland ligt in het Siljan. Vanaf Kroknäs udde heb je een mooi uitzicht over Siljan, hier kun je zwemmen, picknicken of gewoon genieten van het uitzicht over het Siljanmeer.

Aan de ene kant kiezelstrand en aan de andere kant van Kroknäs Udde een grasveld en een zandstrandje.
Het kiezelstrand bij Kroknäs Udde

Daarna rijden we terug naar de 70 en volgen die verder richting Rättvik. Even na Vikarbyn slaan we af en rijden naar Nittsjö Keramik. Dit fabriekje is rond 1843 ontstaan toen hier nog bakstenen gemaakt werden. Later is men ook gebruiksvoorwerpen gaan maken. Het gebouw dat er nu staat stamt uit 1896. Er wordt nu nog keramiek gemaakt en door de ramen kun je zien hoe er gewerkt wordt. In de winkel wordt het keramiek verkocht.

Nittsjö Keramik

Vanaf Nittsjö rijden we weer terug richting Rättvik. In Rättvik vind je de pier långbryggan. Deze pier ligt in het Siljan en is volgens het bordje 628 meter land en waarschijnlijk de langste houten pier over een meer ter wereld. Vooral dat “waarschijnlijk” in de beschrijving doet het hem. Nu wordt er over die pier wel meer overdreven, de dichter Bo Bergman beschreef hem als “Bijna even lang als de eeuwigheid”. 

Långbryggan in Rättvik

In Rättvik nemen we de afslag naar Furudal en volgen de 301 naar Övre Gärdsjö. Övre Gärdsjö en Nedre Gärdsjö zijn twee oude boerendorpjes en in de omgeving zie je dan ook veel akkers en weilanden. Bij Ollas Olles Gård start een aantal wandelingen die je over de oude paden en wegen in de omgeving leiden.

Ollas Olles Gård

Als we de 301 verder volgen komen we uit in Boda. Hier vinden je ook de afslag naar Styggforsen. Styggforsen is een waterval met een valhoogte van 36 meter en je wandelt er langs steile rotsen en door donkere bossen. De rotsen rondom de waterval zijn ontstaan als gevolg van de meteorietinslag die ook de rest van de Siljansringen vormde. Het wandelpad rondom de waterval is een kleine kilometer lang en goed begaanbaar.

Styggforsen

De 301 verder volgend nemen we de afslag Norrboda om bij Gammelstan uit te komen. Hier staan ruim 20 oude schuurtjes, huisjes en twee 17de-eeuwse oude boerderijen. Je kunt er op eigen gelegenheid rondkijken.

Gammelstan
Oresjön. Helemaal in de verte kun je, als je goed kijkt, het kerkje van Ore zien.

Vanaf Gammelstan rijden we verder naar Furudal, waarna je 301 en de 296 richting Orsa volgt. Tussen Skattungbyn en Orsa slaan we rechtsaf richting Storstupet. Even verderop slaan we weer rechtsaf naar Storstupet en zien we ook het bord Helvetesfallet.

Storstupet is een diepe kloof in de rivier de Ämån. Vroeger werd deze rivier gebruikt voor houttransport en hier vind je nog de resten van een oude goot waar de boomstammen door naar beneden dreven. Verderop zie je brug van inlandsbanan die op 34 meter hoogte de kloof overbrugt.

Storstupet

Ongeveer 6 kilometer verderop kom je uit bij Helvetesfallet. Helvetesfallet bekent vrij vertaald “de helse waterval”. Vanaf de wiebelende hangbrug heb je een mooi uitzicht over de waterval en de kloof.

Helvetsfallet, in de verte de hangbrug

Na ons bezoek aan Helevetsfallet keren we terug naar de 296 en volgen onze route via Orsa terug naar Mora.

Dalarna

De hele rondrit heeft een lengte van ongeveer 175 kilometer, het totaal is afhankelijk van het aantal omwegen dat je zelf wilt maken om nog meer te ontdekken.

Dalarna, rondom het Siljan

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Dalarna, rondom het Siljan vind je nog meer toeristische tips.

Reisgids Dalarna

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Meest gelezen