Silverringen

Silverringen, de zilveren ring, is een route langs cultuurhistorische plaatsen in het zuiden van Dalarna. De route loopt van Bisperg via Säter en Silvberg naar Ulvshyttan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het geen rondrit. Je reist door de geschiedenis en onderweg volg je het pad van ijzer en zilver van mijn naar smelterij.

Silverringen

Bispberg
Bij de groeve van Bispberg staat het oude schachtgebouw uit 1889, maar in de middeleeuwen werd hier al erts gedolven. Toen Gustav Vasa koning (1523 – 1560) was van Zweden kwam de mijnbouw echt op gang. Zweden had geld nodig en mijnbouw kreeg toen de hoogste prioriteit. De mijn in bij Bispberg is in 1967 stilgelegd.

Mijnwerkers in de groeve van Bispberg (1941-1942)

Sördalens konsthjul
Bij Sördalen vind je een zogenaamd konsthjul. Dit is een waterrad dat zorgde voor de aandrijving van pompen, liften etc. die gebruikt werden in de mijnen. Via een ingenieus systeem van houten stangen werd de kracht van het waterwiel getransporteerd naar de plekken waar dat nodig was. De afstand die men kon overbruggen op deze manier was wel 2,5 kilometer. Het konsthjul is tot 1921 in gebruik geweest.

Konsthjul, het waterrad bij Sördalen had een diameter van 8,5 meter.
Het konsthjul dreef stangen aan die heen en weer bewogen, zodat de energie van het waterrad getransporteerd kon worden.

Jönshyttan
Bij Jönshyttan werd het zilvererts dat bij Östra Silvberg gedolven werd gesmolten. Het enige wat hier nog te zien is zijn wat kleine heuvels met slakken.

Östra Silvberg
Östra Silvberg is een van de oudste groeves in Zweden. Deze groeve kende in de 15de eeuw haar hoogtijdagen toen hier veel zilver gewonnen werd. In de buurt vind je ook het verlaten kerkhof waar vroeger de St. Nikolai kapel stond die gebruikt werd tot ca. 1830. De graven op het kerkhof zijn grotendeels overwoekerd. Veel van de ijzeren platen die de graven afdekten zijn weggehaald om ovens van te maken. Verder vind je in de omgeving nog veel heuvels met slakken die zijn overgebleven. Het meest bijzondere bij Silvberg is het turquoise meer dat zijn kleur krijgt door alle mineralen in het water.

Het verlaten kerkhof bij Östra Silvberg.
Het turquoise meer bij de groeve van Östra Silvberg.

Grängshammar
Bij Grängshammar vind je de ruïnes van oude gebouwen die grotendeels uit slakken zijn opgebouwd. Slakken zijn een overblijfsel dat ontstaat bij het smelten ijzererts.

Ruïne bij Grängshammar.
Een muur opgetrokken uit slakken. Hier en daar zie je de blauwe/groene stenen.

Silvberg Kyrka
Het achthoekige kerkje van Silvberg is gebouwd in 1834. Het kerkje is net zoals veel gebouwen uit die tijd grotendeels opgebouwd uit slakken. De muren zijn gepleisterd waardoor het kerkje nu wit is.

Het bijzondere achthoekige kerkje van Silvberg.

Ulvshyttan
Bij Ulfshyttan werd ijzererts omgesmolten tot ruwijzer. Ruwijzer heeft een hoog koolstofgehalte waardoor het onbuigbaar en bros is. De productie begon hier in de 17de eeuw en ging door tot 1939. Ruwijzer was een van belangrijkste handelsgoederen van Zweden. In een staalfabriek wordt het koolstofgehalte van ruwijzer verlaagd door zuurstof toe te voegen waardoor de aanwezige koolstof wordt gebonden tot koolstofmonoxide.

De stenen pilaren bij Ulvshyttan, alle houten delen zijn vergaan.
Ulvshyttan

De Silverringen is een leuke leerzame route langs mooie plekken en toont je de geschiedenis van de ijzer- en zilverindustrie in de regio. De route is ongeveer 35 kilometer lang. Langs de route staan borden “Silverringen” om de locaties aan te duiden. Bij het turistbyrå in Säter kun je een folder afhalen met de route, maar ook bij de lokatie staan brievenbussen waar je een folder uit kunt pakken. 

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen