HomeVakantieOntdekkenVon Echstedska Gården

Von Echstedska Gården

In het dorpje Kila in de gemeente Säffle vind je de von Echstedtska Gården. Bengt von Echstedt was jurist en ging al op 35-jarige leeftijd met pensioen. Zijn vrouw Christina Catharina Hervegh was de weduwe van een fabrieksdirecteur (brukspatron) en had een zoon. Zij kochten rond 1760 de boerderij die toen nog Smedby Gård heette. Van 1762 tot 1764 hebben ze alle gebouwen die er stonden afgebroken en een nieuwe boerderij gebouwd.

von Echstedtskagården

De boerderij die er nu staat is voor Zweedse begrippen ongewoon symmetrisch en strak met rechte lijnen, deze stijl wordt aangeduid als Karolingisch. Het interieur ziet er daarentegen heel anders uit, alle wanden en plafonds zijn beschilderd in rococo stijl. Iedere schildering weerspiegelt het karakter van de kamer waardoor er geen enkele hetzelfde is.

De salon van Christina Catharina von Echstedt

Rechts naast het hoofdgebouw staat het meest bekende gebouw van de von Echstedtska Gården, het toilet. Je kunt er tegenwoordig rustig een kijkje nemen en plaatsnemen (verder echt alleen maar kijken!). Als je er zit en je kijkt om je heen zie je dat het toilet een gezellig groepsgebeuren moet zijn geweest. Er zijn vijf grote “zitplekken” en twee kleinere voor de kinderen. Kijkend naar de schilderingen op het plafond zie je Bengt en zijn vrouw Christina samen op het toilet zitten en twee bediendes die hun een doekje aangeven om hun billen af te vegen.
Toen Christina in 1780 overleed liet Bengt van verdriet het deksel van haar toilet dichtspijkeren zodat niemand anders daar ooit kon gaan zitten. In 1782 hertrouwde Bengt met Margareta Lagerhjelm. Margareta was echter niet gelukkig met het toilet, want iedere keer als zij op het toilet zat werd zij aan de eerste vrouw van Bengt herinnerd. Toen Bengt in 1794 overleed liet zij het toilet een paar honderd meter verplaatsen zodat zij het niet meer kon zien. Toen de von Echstedtska Gården in bezit kwam van het Värmlands Museum is het weer naar zijn oorspronkelijk plek verplaatst.

In het hemlighus (toilet) is plaats voor iedereen.

Plafondschildering op het toilet.

Vanaf de heuvel voor het cafeetje, waar je terecht kunt voor een fika (koffie met gebak) heb je een mooi uitzicht op de omgeving en zie je in de verte het meer Summeln. Bij de von Echstedtska Gården vind je ook een kruidentuin en een appelboomgaard met oude appelsoorten uit Värmland.

Uitzicht op het meer Summeln.
Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen