Grinsbyn

Dit keer zijn we op bezoek bij Meta en Henk de eigenaren van een gezellige vakantiewoning in Grinsbyn, in het zuiden van Värmland. Terwijl we genieten van de uitgebreide fika (koffie met diverse lekkernijen) beginnen we met het interview.

Eerst maar even voorstellen: wie zijn jullie?

Wij zijn Henk en Meta Köller en samen met onze (inmiddels volwassen) zonen zijn we in 2009 naar Zweden geëmigreerd. We komen uit Roden en Peize in Drenthe. In Nederland werkte Henk bij GTI in Roden. Meta werkte in de zorg. We wonen in het plaatsje Grinsbyn in het zuiden van Värmland. Na jaren in de zorg gewerkt te hebben, werkt Meta sinds kort als secretaresse bij een medisch centrum. Toen we emigreerden was het de bedoeling dat Henk hier een baan zou vinden maar dat verliep moeizaam mede doordat de erkenning van zijn electricienstatus op zich liet wachten. We besloten daarom een eigen bedrijf te beginnen. Na 5 jaar hard werken en het vertrouwen van de klanten winnen begon het eindelijk te lopen. Totdat Henk een beroerte kreeg waar hij tot op de dag van vandaag nog de gevolgen van ondervindt.

Wat is jullie bedrijf?

Naast onze reguliere banen zijn we de trotse eigenaren van een vakantiehuis in Grinsbyn. Het vakantiehuis ligt in de buurt van ons eigen huis zodat in noodgevallen hulp altijd in de buurt is. Wat we erg belangrijk vinden is persoonlijke aandacht voor elke gast, we hebben voor elk wat wils. In het vakantiehuis ligt een map met informatie over de omgeving: zoals winkels, zwemplekjes en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Dalslandkanaal, het havenstadje Åmål of het natuurgebied Glaskogen.
Maar ook rond het vakantiehuis is voldoende te beleven: er zijn wandelingen van diverse lengtes en voor de jongste gasten hebben we een speurtocht geschreven waarmee ze spelenderwijs kennis maken met de omgeving en de Zweedse tradities.
Ook is er een kano bij de huur inbegrepen waarmee je ontspannen naar het eilandje in het meer Eldan kunt peddelen om daar te vissen, zwemmen of picknicken.
Het huis is gezellig ingericht met een haard voor de koudere avonden en voorzien van beddengoed, tuinmeubels en een volledig ingerichte keuken.

 

En dan de vraag die iedereen stelt: waarom Zweden?

Tijdens onze vakanties in Zweden merkten we dat het leven hier in een rustiger tempo gaat en dat voelde voor ons hele gezin erg goed. Daarom hebben we in 2005 hebben we ons huis gekocht, in eerste instantie als vakantiewoning maar in 2009 hebben we de knoop doorgehakt en zijn we geëmigreerd. Natuurlijk was het in het begin erg spannend of onze beide jongens hier zouden kunnen aarden maar achteraf blijkt het voor iedereen een goede keus te zijn geweest.
En ondanks dat we al vaker in Zweden op vakantie waren geweest liepen ook wij tegen dingen aan die hier anders zijn dan in Nederland.

Mjölk is het Zweedse woord voor melk, filmjölk is een soort dunne yoghurt beide zitten in dezelfde soort pakken.

Zo kocht ik twee pakken melk, maar toen ik het eerste opende bleek het zuur te zijn. Oké, jammer maar kan gebeuren, dan maar het tweede openmaken… maar ook hier kwam een zurige lucht uit terwijl de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken was. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik in plaats van gewone melk filmjölk gekocht had.Filmjölk is heerlijk ‘s ochtends met muesli maar wat minder lekker in de koffie.
Ook het leven in de natuur zorgt voor verrassingen. Toen de jongens nog op de fiets naar de bushalte gingen voor de schoolbus maakten de jongste elke keer het grapje “kijk een eland”. Maar na het zo vaak gehoord te hebben keek zijn broer niet meer op of om totdat er op een dag echt een eland voor zijn fiets stond… Gelukkig liep het allemaal goed af en kunnen we er nog steeds om lachen.
Na 10 jaar zijn we nog steeds blij met de keus die we destijds gemaakt hebben en genieten we nog elke dag van de rust, de ruimte en al het moois dat Zweden te bieden heeft.

Meer weten? Kijk op Vakantiehuis Grinsbyn

X