Mooi Gula Huset

Dit keer zijn we in Småland in het Zuiden van Zweden. We zijn op bezoek bij Joost en Liesbeth die in Lidhult een B&B runnen in een oud bankgebouw (met kluis!). We zitten in de in de tuin in de schaduw van de vele bomen en genieten van een heerlijke zelfgemaakte lunch.

Eerst maar even voorstellen: wie zijn jullie?

Wij zijn Liesbeth en Joost. In Nederland woonden we sinds dertig jaar op de Veluwe in Apeldoorn. Maar nu onze vier kinderen inmiddels volwassen zijn en stevig op eigen benen staan is er tijd en ruimte voor de volgende stap!
Liesbeth werkt graag met haar handen en geeft dit ook graag door.  Ze is opgeleid als creatief therapeute handvaardigheid en had in Nederland lange tijd een eigen atelier waar allerlei cursussen werden gegeven rondom het werken met wol. Daarna werkte ze nog en aantal jaren als medevennoot in een Antroposofische boekhandel met een assortiment duurzaam speelgoed.
Joost heeft een technische achtergrond (wat “vroeger” de HTS heette), passie voor het ambachtelijke werk en heeft gedurende zijn professionele leven als projectmanager/consultant gewerkt met nieuwe ontwikkelingen in de ICT. Sinds begin 2000 als zelfstandige en altijd gedreven om het leven voor anderen aangenamer te maken.

Wat is jullie bedrijf?

Sinds augustus 2017 zijn we de trotse eigenaren van Mooi Gula Huset. Een Bed & Breakfast waar we onze gasten een gastvrij en ongedwongen verblijf aanbieden. Ons ontbijt bestaat uit zelfgemaakte of lokale producten. Gula Huset ligt in een natuurrijke omgeving met vele natuurreservaten waar je kunt wandelen, fietsen en zwemmen maar vooral heerlijk kunt ontspannen.
Mooi Gula Huset neemt historisch een bijzondere plek in, in het dorp Lidhult. Oorspronkelijk is het huis gebouwd als bank (in 1908) en ligt op een opvallende locatie dicht bij het stationnetje. De spoorlijn (van Halmstad naar Karlshamn) is in de jaren ‘60 opgeheven, maar in het museum Minivärlden in Ljungby bouwen ze de lokale spoorlijnen na (het Madurodam van Småland) en daar horen dus ook de huizen en gebouwen in de omgeving van de spoorlijn bij.
Op een ochtend komen er 4 heren, enigszins op leeftijd, van Minivärlden bij ons met de vraag of ze ons huis mogen fotograferen en opmeten. Met de bedoeling om het op schaal na te bouwen en in het museum een plaats te geven op een nieuw stukje spoorlijn dat ze aan het bouwen zijn. Geen probleem natuurlijk en een van de heren (een oud bankdirecteur) wil natuurlijk graag nog even de kluis zien. Verder hebben we het nabouwen van ons huis op schaal van dag tot dag mogen volgen en enkele weken geleden mogen bewonderen in het museum. Natuurlijk onder begeleiding van Tommy die het huis op schaal heeft gebouwd. Echter was hij wel wat teleurgesteld. Hij heeft ongelooflijk veel tijd besteed aan de entree van het huis om alle details van de ramen terug laten komen. Echter is het huis nu zo neergezet dat je enkel de zij- en achterkant van het huis ziet. Maar ze gaan speciaal voor Tommy een camera richten op de voorkant van het huis zodat ze ook die zijde goed kunnen tonen op een scherm.
In de toekomst willen we onze B&B aanvullen met een koffie/thee schenkerij met zelf gebakken taarten, broodjes en brood in de tuin van Mooi-Gula huset. En in onze oude schuur nog een appartement maken. Als het een beetje meezit willen we het oude stationsgebouw van Lidhult ook bij onze B&B betrekken aangevuld met huiskamer-maaltijden in het oude stationsgebouw. Dit alles ingericht met de gerestaureerde oude Zweedse meubels van Mooi Inredning, onze antikbod met oude Zweedse meubels en accessoires met een verhaal. Naast het herstellen en restaureren van oude Zweedse meubels willen we ook eigenaren van een vakantiehuisje in het zuiden van Zweden helpen met alle nodige werkzaamheden om zo’n vakantiehuisje in een goede conditie te houden.
Maar eerst willen we onze plek vinden in het dorpje waar wij wonen en aansluiting vinden bij diverse lokale activiteiten en initiatieven.

 

En dan de vraag die iedereen stelt: waarom Zweden?

Onze eerste Zweedse vakantie was zo’n openbaring van rust, sfeer en omgeving, die zowel ons als onze kinderen aansprak, dat we daarna nog vele jaren onze vakanties in Zweden hebben doorgebracht.

Eigenlijk zijn we sinds eind jaren ‘90 verknocht aan Zweden. En het Zweden virus heeft onze oudste dochter ertoe gebracht om bijna 10 jaar geleden haar studie in Zweden af te maken en er te blijven wonen en werken.
Bijna 3 jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt, onze kinderen stonden ondertussen stevig op hun eigen benen, en hebben we besloten ons huis in Apeldoorn te verkopen en een leuk huis in het zuiden van Zweden te zoeken. Een huis dat ruim genoeg is voor ons, het ontvangen van onze kinderen maar ook om een B&B te huisvesten. En dan bij voorkeur met wat grond eromheen, een (hele) grote schuur, niet te ver van een dorpje en in een mooie natuurrijke omgeving. Na lang zoeken en selecteren van huizen, maken van lijstjes van potentiële huizen, bleef er telkens één huis bovenaan het lijstje staan en dat is het uiteindelijk geworden en in augustus 2017 waren we de trotse eigenaren van het huis dat nu Mooi Gula Huset heet. Begin dit jaar, februari, hebben we de deur in Nederland achter ons dicht getrokken en ons definitief in Zweden gevestigd.

Meer weten? Kijk op Mooi Gula Huset

X