Finnskogen

Op de grens van Zweden en Noorwegen ligt een uitgestrekt bos wat aangeduid wordt als Finnskogen. Het gebied strekt zich uit over de het oostelijke deel van de provincie Hedmark in Noorwegen en het noordwestelijke deel van Värmland in Zweden. 

Ritamäki
Karel IX

In de zeventiende eeuw maakte Finland deel uit van Zweden. De Zweedse koning Karel IX (1604-1611) stimuleerde de vestiging van Finnen in het eigenlijke Zweden. Zo beloofde hij zes jaar vrijstelling van belasting. De Finnen werden gevestigd in Värmland om het gebied op de grens met Noorwegen te bevolken. De bossen waren dicht en onherbergzaam en de Finnen voorzagen in hun bestaan door het het omhakken en afbranden van stukken bos (ook wel svedjebruk genoemd) om ze geschikt te maken voor landbouw. De plaatselijke bevolking had het niet zo op met de Finnen en hun leefwijze, wat tot spanningen en vervolging van de Finnen leidde. Daarop werd in 1636 een decreet uitgevaardigd waarbij alle Finnen die niet geregistreerd stonden als belastingbetaler werden uitgewezen. Dit betrof bijna alle Finnen en velen verhuisden daarom naar Noorwegen.

In Finnskogen zijn er echter nog sporen achtergebleven van de aanwezigheid van de Finnen. De wandeling 7-torpsleden leidt je langs zeven van deze Finse nederzettingen (torp). De wandeling gaat over de oude paden die vroeger gebruikt werden. Onderweg passeer je: Lomstorp, Svartbäcken, Österby, Lebiko, Kissalamp, Vallis och Ritamäki. Met uitzondering van Österby en Lebiko liggen alle nederzettingen in het Zweedse deel van het bos. Een deel van de nederzettingen is vervallen en op sommige plekken zijn nieuwe huizen gebouwd. Ritamäki is een van de best bewaarde en de weidegrond eromheen is beschermd natuurreservaat.

De “rökstugan” bij Ritamäki. Er staat wel een schoorsteen op maar binnen is geen rookkanaal. De rook van het vuur vind toch wel zijn weg naar buiten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pad tussen Lebiko in Noorwegen en Kissalamp in Zweden gebruikt door vluchtelingen. Het pad werd toen “Frihetens farliga väg”, oftewel “het gevaarlijke pad van de vrijheid” genoemd.

Kissalamp

Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden vind je nog meer toeristische tips.

Meest gelezen