Brattfallet

De waterval Brattfallet ligt in de rivier de Halgå. De waterval is 10 meter hoog en ligt aan het begin van een diepe kloof. Tegenwoordig is het een bezienswaardigheid en het startpunt van een aantal wandelingen. Er starten twee korte wandelingen van 1 en 2 kilometer en een langere, de halgåleden, van 7 kilometer. In de winter is deze waterval een bezienswaardigheid omdat deze dan vaak bevroren is en er bizarre ijsformaties ontstaan.

Toch zijn Brattfallet en de Halgå niet altijd een bezienswaardigheid geweest. De rivier is, net zoals veel rivieren in Zweden, tot het eind van de jaren 70 gebruikt voor houttransport. Hierbij liet men boomstammen de rivier afdrijven om ze uiteindelijk op een plek te krijgen waar ze verwerkt konden worden. Iemand die zich bezig hield met het transport van hout werd een flottare genoemd.

Brattfallet – “Timmerflottning,” Region Värmland, Värmlandsarkiv

Het lijkt zo eenvoudig: gooi boomstammen in de rivier en ze komen vanzelf op de plek waar ze moeten zijn. Niets is minder waar: boomstammen kwamen regelmatig klem te zitten en moesten weer losgemaakt worden. Dit betekent dat een flottare er naar toe moest om ze los te wrikken. Als ze dan los kwamen gingen ze ook meteen weer bewegen dus de flottare moest zich snel uit de voeten zien te maken zonder te struikelen. Als ze te vast kwamen te zitten werd het geheel met explosieven losgemaakt.

En dan zit het klem – “Skogsbruk,” Region Värmland, Värmlandsarkiv

Vanaf de jaren 60 werd het aantrekkelijk om hout met vrachtauto’s te transporteren en nam het transport via de rivieren af. Ook nu nog zie je de restanten van het oude houttransport via de rivier, langs de Halgå staat nog een voormalige flottarkoja. Deze hut werdt gebruikt door flottare om te overnachten. Tegenwoordig kan de hut gebruikt worden door toeristen die willen overnachten.

Bij Brattfallet in 1954 – “Timmerflottning,” Region Värmland, Värmlandsarkiv
Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Meest gelezen