De diepe mijngaten, sporen van oude gebouwen en boerderijen maken Högbergsfältet tot een uniek natuurreservaat.
De mijnbouwregio Bergslagen strekte zich uit over een groot deel van Zweden. Wil je meer weten over Bergslagen?
Lees dan dit artikel: Bergslagen
Wandelend door het natuurreservaat leer je van alles over hoe het er vroeg aan toe ging. Zoals de eerste mijnwerkersstaking die uitbrak in Zweden. Het bestuur van het mijnbouwbedrijf wilde de lonen verlagen, de ontslagtermijn verkorten en de ziekenzorg verminderen. Dit kwam hard aan bij de mijnwerkers want de oogsten in 1867 en 1868 waren mislukt en ze hadden net een grote hongersnood achter de rug. De mijnwerkers weigerden het contract te tekenen en gingen in staking. Het bestuur schakelde toen het leger in om de mijnwerkers in bedwang te houden. De staking duurde 9 dagen waarna de mijnwerkers akkoord gingen en er alleen een iets langere ontslagtermijn aan over hielden. Verder lees je er ook het verhaal van de onfortuinlijke mijnwerkers die opgesloten raakten na een instorting. De reddingsploeg kon ze niet meer bevrijden maar nog wel met ze praten. De mijnwerkers wilden liever niet verhongeren en in overleg besloot men toen de mijn weer vol water te laten lopen…
Het hoogtepunt van het gebied is Tilas Stoll de horizontale mijngang waar je zelf doorheen kunt lopen om in een open mijn uit te komen.
Högbergsfältet ligt aan weg 63. Als je vanuit Filipstad naar het noorden rijdt sla je 1 kilometer na Persberg rechtsaf bij het bord Naturreservat Högbergsfältet.