Zweden kent bijna 5.000 natuurreservaten. Deze natuurreservaten zijn er echter niet alleen maar voor de toeristen. Ze dienen er ook voor om de biodiversiteit te bewaren, waardevolle natuur te beschermen of te herstellen en als habitat voor beschermde soorten. In Zweden kent men het allemansrecht, in een natuurreservaat gelden vaak andere regels en is niet zomaar alles toegestaan. Het is daarom aan te raden het informatiebord te bekijken om te zien wat wel niet toegestaan is. Op het informatiebord staat ook waarom dit reservaat bijzonder is en welke dieren en planten er voorkomen.
De grens van een natuurreservaat herken je aan een blauw bordje met een sneeuwkristal. Värmland kent ongeveer 200 grote en kleine natuurreservaten. Al deze reservaten vallen onder het Naturvårdsverket in Zweden, het overheidsbureau voor milieubescherming en milieuvraagstukken. Naast de natuurreservaten houdt dit bureau zich ook bezig met de 4.000 Natura 2000 gebieden en de 30 Nationale parken in Zweden. Natura 2000 is een Europees netwerk voor beschermde gebieden. Of het nu om een Nationaal park, een Natura 2000 gebied of een natuurreservaat gaat. Stuk voor stuk zijn ze het bezoeken waard. In deze lördagsmys gaan we kriskras door Värmland en nemen we je mee langs enkele van deze prachtige gebieden.
Glaskogen (Årjäng)
Dit is, met bijna 29.000 hectare, het grootste natuurreservaat van Värmland. Je vindt er talrijke meertjes en riviertjes. Je kunt er kanoën, zwemmen of wandelen. Het reservaat bevat 300 kilometer aan wandelpaden. In het reservaat is er bij Lenungshammer een bezoekerscentrum.
Hovfjället (Torsby)
In de winter kun je er skiën en langlaufen, in de zomer kun je er prachtige wandelingen maken. De wandelingen beginnen op de top en variëren in lengte van 4 tot 12 kilometer.
Värmlandsskärgården (Hammarö)
Dit reservaat ligt helemaal in het zuiden van Värmland en omvat een deel van het meer Vänern, enkele eilanden en Hammarö Sydspets. aan de oever met het meer Vänern vind je een scherengebied waar je prachtig kunt wandelen en zwemmen.
Fräkensjömyrarna (Hagfors)
Dit natuurreservaat is ongeveer 30 vierkante kilometer groot. Het gebied omvat bossen, meertjes en moerassen. Door het gebied gaan een tweetal wandelingen: Alfaleden (10 kilometer) en Valpleden (4,5 kilometer).
Byamösserna (Arvika)
Dit natuurreservaat is iets meer dan 700 hectare. H.K.H. Prins Carl Philip en H.K.H. Prinsessan Sofia zijn de beschermers van het reservaat. Het reservaat is aan hun aangeboden ter gelegenheid van hun huwelijk op 13 juni 2015. Het 3,5 kilometer lange wandelpad door het reservaat heet daarom ook Hertigparets vandringsled oftewel De wandeling van het hertogpaar.
Brattforsheden (Filipstad, Hagfors, Karlstad)
Dit gebied heeft een grootte van ongeveer 11.000 hectare en bestaat uit een aantal natuurreservaten: Brattfors Brandfält, Geijersdalsmossen, Kittelfältet en Lungälvsravinerna en een deel is Natura 2000 gebied. Het gebied kent 75 kilometer aan wandelpaden, er staan schuilhutten en er zijn plekken waar je mag bbq-en.
Als we onderweg zijn genieten we continu van de prachtige natuur. Als we dan zo’n bordje zien met naturreservat vragen we ons dan vaak af waar we tot nu toe dan waren.
Het is iedere keer genieten als de mail binnenkomt. Even je weer in Zweden wanen, vooral omdat het nu voorlopig nog niet fysiek mogelijk is. Hopelijk aan het eind van de zomer???
Dan kunnen we al jullie tips eens in het echt gaan opzoeken.
Groeten Jeanette en Peter
Dank jullie wel. We hopen ook dat reizen naar Zweden in de zomer weer mogelijk is. Tot die tijd doen we ons best om jullie iedere week van een portie Zweden te voorzien.