HomeVakantieWandelenWandelen bij Östanås

Wandelen bij Östanås

Het dorpje Östanås was vroeger een van de grootste bruk in Värmland. Al aan het eind van de 17de eeuw was Östanås bruk, of Älvsbacka bruk zoals het ook wel genoemd werd, de grootste bruk van Värmland. Hier werden toen houtproducten, spijkers, kachels, plaatstaal en bakstenen geproduceerd. De bruk lag hier niet zomaar, het hoogteverschil tussen de meren Gräsmången en Lersjön zorgde voor een aantal watervallen zodat er aan waterkracht geen gebrek was. Het vele bos in de omgeving zorgde voor een grote houtvoorraad. Aan het eind van de 19de eeuw werd Östanås bruk net als vele andere bruk ontmanteld. De meeste gebouwen die er destijds stonden zijn afgebroken.

De voormalige herrgård heeft tot 1915 dienst gedaan als opvang voor moeilijk opvoedbare jongens.  Op 4 november probeerden ze de tegelkachels (kakelugn) in de herrgård zo hoog op te stoken dat er brand zou ontstaan. Deze poging mislukte. Maar op 7 november deden ze een tweede poging. Olof, een 14-jarige jongen werd, onder dwang, erop uitgestuurd om brand te stichten. Hij sloop met een kan petroleum naar de zolder. Hier goot hij de petroleum uit en stichtte brand. In korte tijd stond hele herrgård in lichterlaaie. Toen de brandweer er eenmaal was, konden ze niets meer doen. Acht oudere jongens werden opgepakt en werden veroordeeld tot zes maand strafarbeid en Olof werd opgesloten in de gevangenis.

Tegenwoordig kun je bij Östanås een mooi wandelen. Er is een aantal goed gemarkeerde wandelingen uitgezet die je de omgeving en hun geschiedenis laten zien:

  • Pinoleden 5,1 km
  • Natur- och kulturslingan 4,1 km
  • Finnbackeslingan 2km

Östanås ligt ongeveer 15 kilometer ten noorden van Molkom. Als je weg 240 volgt van Molkom naar Hagfors sla je bij het gele bord Östanås linksaf. Na de brug over het riviertje sla je rechts af en vrijwel meteen daarna zie je de parkeerplaats. Hier staat ook een kaart met de wandelingen en in de brievenbus vind je het foldertje met de beschrijvingen.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen