Highyard Sleddogs

Vandaag zitten we op het terras bij Hans en Yvonne van Highyard Sleddogs Adventure als het oorverdovende welkom van de husky’s is verstomd, is het tijd voor koffie en even lekker bijkletsen. Nadat we alle nieuwtjes en wetenswaardigheden besproken hebben beginnen we met het interview.

Eerst maar even voorstellen: wie zijn jullie?

Wij zijn Hans en Yvonne Hoogerwerf en samen hebben twee dochters van 24 en 26 jaar en zijn we de trotse opa en oma van twee kleindochters.
In Nederland woonden we in Hellevoetsluis waar Hans als timmerman in de bouw werkte en Yvonne als gezinsverzorgster in de thuiszorg.
Sinds 2005 wonen we in Zweden waar we sinds 2007 onze huskykennel Highyard Sleddogs runnen. Daarnaast zijn we 1,5 jaar geleden ons bouwbedrijf Spikebol Bygg & Allservice begonnen.

Wat is jullie bedrijf?

Highyard Sleddogs Adventure is de naam van onze huskykennel. De naam Highyard bestaat al veel langer en komt van onze achternaam Hooger-werf, High-yard. In Nederland was dit de naam van de kennel waar we Flatcoated Retrievers fokten. Nadat we verhuisd waren naar Zweden besloten we in 2007 een huskykennel te beginnen en de naam Highyard Sleddogs Adventure was een logische keus. We begonnen destijds met twee teefjes Zorba en Zelda, inmiddels hebben we 25 husky’s; 8 Alaskan Husky’s, 16 Siberische Husky’s en 1 Samoyeed. Als alles lukt hebben we in de zomer van 2019 twee nestjes, van beide nesten zullen we pups houden. 

Het hoogtepunt voor veel van onze gasten is dat je bij ons zelf mag sleeën met een 4-span, uiteraard na een uitgebreide instructie.

In de winter kun je bij ons terecht voor sledetochten. We ontvangen onze gasten persoonlijk in een huiselijke sfeer en sleeën altijd met kleine groepen. Onze gasten zien de verblijven waar de husky’s wonen en krijgen een uitgebreide uitleg over het ras en het sleeën. De tours vertrekken vanuit de kennel. Je kunt kiezen voor een korte, een medium of een lange tour. Vanaf de winter van 2020 willen een we ook dagtour gaan aanbieden, deze tour is voor maximaal twee (sportieve) personen. Maar ook in de zomer zitten we niet stil. Ons bouwbedrijf Spikebol Bygg & Allservice is dan volop in bedrijf. We zijn een bouwbedrijf in de ruimste zin van het woord, dus een compleet huis bouwen is geen probleem, maar ook voor het maaien van het gras bij je vakantiehuis kun je bij ons terecht. Daarnaast organiseren we in de zomer Husky Hikes, wandelingen met een husky die met een heupgordel aan je wordt vastgeklikt. Dit zijn geen rustige wandeltochtjes want ook in de zomer voel je op deze manier de kracht van de husky’s en moet je er flink de pas inzetten om de husky bij te houden! Jonge kinderen kunnen zich bij hun ouders aanklikken en kinderen die het aankunnen krijgen een oudere husky die met pensioen is mee.

En dan de vraag die iedereen stelt: waarom Zweden?

Zoals ik al vertelde fokten we in Nederland in onze vrije tijd Flatcoated Retrievers. Hier trainden we ook mee en deden mee aan jachtwedstrijden en shows. Door onze deelname aan de jachtwedstrijden kwamen we met Zweden in aanraking. We hebben hier vele wedstrijden gelopen (flatmasterkapet) en vaak zat er dan ook gelijk een vakantie aan vast.
We zijn verliefd op het land geworden, de rust… de ruimte….. de leuke huisprijzen…. al snel besloten we de sprong in het diepe te wagen. Dit alles is nu bijna 14 jaar geleden en we hebben er nog geen seconde spijt gehad!

Meer weten? Kijk op www.highyard.nl

X