Snow Quad Safari Sweden

Dit keer zitten we in de winkel van Arjen en Liesbeth Singeling “Stilling Glas och Textil”. Tussen de prachtige zelfgemaakte spullen staat een grote tafel waar iedereen altijd welkom is voor een kopje koffie en de door Liesbeth zelfgebakken lekkernijen. We kennen Liesbeth en Arjen al een aantal jaren en zijn al meerdere malen mee geweest op sneeuwscootertochten en quadsafari’s. Dus voordat we aan een interview beginnen nemen we eerst de tijd om van Liesbeth zelfgebakken gevulde koeken te genieten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen.

Eerst maar even voorstellen: wie zijn jullie?

Wij zijn Arjen en Liesbeth Singeling en sinds 2015 wonen we samen met onze twee katten en twee honden in Bograngen in het noorden van Värmland. Oorspronkelijk komen we uit Noord-Holland waar Liesbeth haar eigen re-integratiebureau en winkel had en Arjen een elektronisch installatiebureau in de scheepsbouw.

Wat is jullie bedrijf?

Toen we naar Zweden verhuisden zijn we hier beide een bedrijf begonnen dat aansloot bij onze passies en interesses.
Liesbeth vertelt: Ik ben altijd al een knutselaar geweest van kinds af aan vond ik het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. Op een gegeven moment ben ik begonnen met glasfusen en daaruit is in Nederland mijn winkel “Stilling” in Enkhuizen ontstaan waar ik onder andere mijn glaswerk verkocht. Dit heb ik in Bograngen voortgezet als “Stilling Glas och Textil”. Naast mijn glaswerk verkopen we hier ook prachtige figuren van wol gemaakt door Ina Singeling, de moeder van Arjen. Ina is in Nederland ook regelmatig op beurzen te vinden, dus mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar Bograngen te komen maar wel zo’n mooie vilten trol of glaswerk willen kopen is dat misschien een tip.
Naast het glaswerk bedruk ik ook textiel, niet alleen voor de verkoop in de winkel maar ook voor bedrijven in de omgeving. Sinds kort bedrukken, snijden en plakken we ook stickers op bijvoorbeeld auto’s, sneeuwscooters of quads.
En die laatste dingen zijn mijn passie, vervolgt Arjen. Ik ben altijd al een sleutelaar geweest en vind alles op wielen met een motor aangedreven interessant. Vandaar uit is Snowscooter Quad Safari Sweden ontstaan. Bij ons ga je in een kleine groep onder mijn begeleiding op pad met quad of sneeuwscooter om de prachtige natuur rondom Bograngen te ontdekken.
De natuur is hier prachtig zowel in de winter, als alles bedekt is met een flinke laag sneeuw en je met je sneeuwscooter rijdt over het bevroren meer Letten, als in de zomer wanneer je met de quad over de onverharde wegen van het Finnskogen rijdt. Het gaat dan niet om de snelheid maar om de techniek en het genieten van de omgeving.
Dit jaar hebben we het voormalige folketshus in Bograngen gekocht. Hier hebben we meer ruimte om onze activiteiten uit te breiden. We zijn het pand nu aan het opknappen maar wanneer het klaar is gaan we van hieruit de safari’s verzorgen. Er komt een grote werkplaats voor de sneeuwscooters, quads en wie weet in de toekomst ook voor andere 4×4 voertuigen. Stilling Glas och Textil verhuist ook naar hier en er komt een ruime koffie/theecorner met huisgemaakt gebak.

En dan de vraag die iedereen stelt: waarom Zweden?

We gingen altijd al naar Scandinavië op vakantie en speelden al vaker met het idee om naar het buitenland te verhuizen. Tijdens een vakantie in 2013 vielen we voor dit gebied, met name het mooie oude bos Finnskogen en het bijzondere meer Letten. Daarbij kwam dat doordat we redelijk dichtbij het vliegveld Oslo Gardemoen wonen het reizen van en naar Nederland makkelijk is. Iets dat wij met ouders, familie en vrienden in Nederland heel belangrijk vinden.
De twee jaar die volgden verbouwden we ons huis waardoor we steeds vaker in Zweden waren. In 2015 besloten we de stap te wagen, we verkochten ons huis en bedrijven en vertrokken met onze inboedel naar Zweden.
Inmiddels zijn we hier ingeburgerd en spreken een aardig woordje Zweeds. Maar het plaatselijke dialect blijft lastig. Je komt soms in komische situaties wanneer je laat merken het niet te verstaan. Met name de ouderen generatie denkt dat je het beter verstaat als ze twee keer zo hard gaan praten………

Meer weten kijk op: Snowscooter Quadsafari Sweden.com en op Stilling Glas och Textil

Sinds begin 2020 zijn Liesbeth en Arjen niet meer de eigenaren van Snow Quad Safari Sweden. Roland Reichs is de nieuwe eigenaar. Ook hij woont in het noorden van Värmland en zal het bedrijf in dezelfde omgeving voorzetten.

X