THE LODGE-Torsby

Vandaag zitten we in de tuin bij Marc en Joanne van THE LODGE – Torsby. Terwijl Marc er een parasol bij pakt om ons tegen de felle middagzon te beschermen, genieten we van het uitzicht over het meer Nedre Brocken en de zelfgebakken wafels.

Eerst maar even voorstellen: wie zijn jullie?

Wij zijn Marc Houbiers en Joanne Kloosterboer. In Nederland woonden we in het Overijsselse Holten en nu wonen we sinds vier jaar in Zweden. Beide hebben we bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In dit gebied hebben we in Nederland ruim 20 jaar gewerkt waarvan de laatste jaren als zelfstandigen. Samen hebben we twee dochters die in Nederland wonen en studeren.

 

Wat is jullie bedrijf?

Vier jaar geleden hebben wij de “Vägsjöfors Gästgivaregård” gekocht en sindsdien hebben we letterlijk elke plek in het huis onderhanden genomen. Met veel liefde, creativiteit en hergebruik van materialen en meubilair hebben we het 180 jaar oude houten huis verbouwd tot een authentieke B&B waar de sfeer van vroeger nog altijd voelbaar is. Ook de bijbehorende vakantiewoningen, Esmee’s cottage en Tullhuset, hebben we onder handen genomen en geschikt gemaakt voor groepen of gezinnen. In het totaal kunnen we zomer en winter 22 gasten ontvangen. De oorspronkelijke Vägsjöfors Gästgivaregården betekent de ‘gastgeverij aan de waterval langs de weg’. Omdat deze naam erg leuk is voor de Zweedse Scrabble maar toch wat lastiger voor de rest van de wereld hebben we voor THE LODGE – Torsby gekozen.
Nadat we alle renovaties achter de rug hebben willen ons focus gaan verleggen op het verbreden van onze contacten en samenwerkingspartners zoals bijvoorbeeld Hem62 Travel aan ons binden. Verder willen we de samenwerking in de regio uitbouwen, we denken dat door samenwerking in het toerisme nog veel meer mogelijk is.

En dan de vraag die iedereen stelt: waarom Zweden?

Scandinavië heeft altijd een grote aantrekkingskracht op ons gehad. In 1988 gingen we samen voor het eerst op vakantie naar Zweden en sindsdien zijn we vaak deze kant op gegaan. De rust en de ruimte in combinatie met de zomer- en wintersporten is iets dat ons heel erg aanspreekt. In 2015 waren we toe aan een nieuwe uitdaging. We wilden graag samen iets nieuws waarin we onze passie voor reizen en outdoorsporten konden combineren. Dit bracht ons naar Zweden. Nadat we verschillende plaatsen bezocht hadden is onze keus op deze plek gevallen omdat we hier onze droom konden waarmaken en delen met anderen.

Ons concept hebben we “We-time” genoemd een speciale plek waar je met familie, vrienden of collega’s kunt genieten van de prachtige omgeving en elkaar.

THE LODGE – Torsby ligt dan ook op een prachtige plek. Direct aan het meer Nedre Brocken waarover je vanuit de tuin een schitterend uitzicht hebt. In het nabijgelegen natuurgebied Hovfjället kun je in de zomer prachtig wandelen en mountainbiken en in de winter skiën en langlaufen. En ook in de omgeving zijn er in de zomer en in de winter veel activiteiten. De winters kunnen hier lang en streng zijn waardoor de elanden op zoek naar voedsel naar de huizen toe trekken. Vorig jaar bivakkeerden er twee jonge elanden in onze tuin. We weten dat elanden dol zijn op appels en probeerden ze hierop te trakteren. Maar vreemd genoeg bleven de appels onaangeroerd liggen, blijkbaar zijn hard bevroren appels niet echt lekker. Wat ze wel lekker vonden waren de takken en twijgen van onze bomen en ook onze appelbomen werden vakkundig “gesnoeid”. Hierdoor hadden ze indirect toch “een appeltje voor de dorst” gegeten want onze oogst was de zomer erop toch een stuk minder. Wel lieten ze als bedankje overal elandenkeutels achter als extra mest voor onze bomen.

Meer weten? Kijk op www.thelodgetorsby.com

 
X