Alla hjärtans dag

Op 14 februari is het Valentijnsdag, of zoals de Zweden zeggen Alla hjärtans dag, de dag van alle harten.

Pas sinds 1996 is 29 februari in Zweden de schrikkeldag, tot die tijd was dat 24 februari. Meer hierover lees je in het artikel Skottdagen in dit magazine.

De feestdag is in Zweden geïntroduceerd in het midden van de vorige eeuw. Het warenhuis Nordiska Kompaniet probeerde in 1956 op 24 februari, de schrikkeldag, Alla hjärtans dag te introduceren. Vrouwen mochten op die dag een cadeautje geven aan de man die ze lief hadden. De schrikkeldag was volgens traditie ook de dag dat vrouwen een huwelijksaanzoek mochten doen. Deze Alla hjärtans dag was nog geen groot succes. Het jaar daarna verhuisde men Alla hjärtans dag in navolging van de Amerikaanse traditie naar 14 februari. De bloemenhandel speelde hier op in door de dag als Valentine’s Day te promoten. Hoewel Zweden nu op dezelfde dag Alla hjärtans dag en Valentine’s day vierden verscheen Alla hjärtans dag pas in 1985 voor het eerst op de Zweedse kalenders.

Valentijnsdag is de dag van de heilige Valentijn. Deze dag wordt in de katholieke kerk sinds de 5de eeuw gevierd. Wie die Valentijn nu precies was, is onduidelijk. Er waren in die tijd meerdere martelaren met de naam Valentinus. De legende die het sterkst is, is de legende uit de 3de eeuw van de priester Valentijn in Rome. Keizer Claudius II had moeite om soldaten te rekruteren en dacht dat kwam doordat gehuwde mannen teveel hechtten aan hun vrouw en familie. Om dat probleem op te lossen verbood hij alle huwelijken. Valentijn geloofde in de liefde en hij huwde, tegen de wil van de keizer, toch jonge paartjes. Toen dat ontdekt werd, werd Valentijn gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Op 14 februari 269 werd Valentijn onthoofd. Voor zijn terechtstelling wist hij nog een brief naar de dochter van de gevangenbewaarder te smokkelen ondertekend met “Van jouw Valentijn”. Op 14 februari 498 werd Valentijn door paus Gelasius I heilig verklaard.

Tegenwoordig is Valentijnsdag commercieel, maar niets weerhoudt je ervan om toch even extra aandacht te schenken aan diegenen die je lief zijn. 

Als je nog op zoek bent naar een toepasselijk recept voor deze dag, kijk dan eens naar de vanillehartjes.

- Advertentie -spot_img