Jul

Kerst in Zweden begint op Julafton(kerstavond), gevolgd door Juldagen (eerste kerstdag)  en Annandag Jul (tweede kerstdag)

Julafton is het hoogtepunt van de kerst in Zweden. De winkels zijn dicht en iedereen is thuis of bij familie of vrienden. Veel Zweden zitten even voor drie uur voor de TV. SVT1 heeft ieder jaar hetzelfde programma. De julvärd begint het programma met het vertellen van een kerstverhaal en het aansteken van een kaars.
Om drie uur is het tijd voor Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, Donald Duck en zijn vrienden wensen vrolijk Kerstfeest. Dit zijn ieder jaar een uur lang dezelfde scenes uit Disneyfilms. Daarna volgt traditiegetrouw de film “Kan du vissla Johanna”, een film over een jongetje dat heel graag een opa wil. Zo heeft ieder jaar het tv programma een vertrouwd patroon.Meestal worden na Kalle Anka de julklappar uitgepakt en de laatste hand gelegd aan het eten, het julbord. Op dit buffet vind je gerechten zoals ham, zalm, gehaktballetjes, lingonsylt, haring, jansons frestelse, prinskorv (kleine worstjes), lutfisk (stokvis), rode bietensalade, risgröt (rijstepap). Verder wordt er julmust of julöl (kerstbier) gedronken.

 

Plaatjesboek van Elsa Beskow.

Meer Jul

Nieuwsbrief