kanelbullensdag

De kanelbulle (meervoud kanelbullar) is het meest populaire gebak van Zweden. Dit simpele kaneelbroodje werd bekend in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar het broodje zoals we dat nu kennen ontstond al in de jaren 20. Na de eerste wereldoorlog werden de grondstoffen zoals kaneel en tarwebloem beter verkrijgbaar en de bakkers wilden toen iets anders bakken dan gewoon tarwebrood. Ze rolden het deeg uit, smeerden er boter op en strooiden er kaneel en suiker over. Daarna werd het deeg opgerold en in stukken gesneden. De opgerolde plakken deeg werden bestreken met ei, bestrooid met parelsuiker en gebakken. Zo ontstond de eerste kanelbulle. Dat het broodje populair is blijkt wel als je op een Zweedse kalender kijkt, bij 4 oktober staat daar kanelbullensdag, de dag van de kanelbulle.

Volgens Kaeth zijn er nergens anders ter wereld echte kanelbullar. Er zijn broodjes die er op lijken maar ze zijn nooit zo goed en lekker als de echte Zweedse.

Dat de kanelbulle op 4 oktober een eigen dag heeft is te danken aan Kaeth Gardestedt uit Malmö. Toen ze werkte bij de Hembakningsrådet kreeg ze opdracht om ter gelegenheid van het 40 jaar bestaan in 1999 iets te bedenken. De Hembakningsrådet heeft als doel iedereen te inspireren om te bakken. Dus vond ze dat dit met gebak moest. Volgens Kaeth is het meest Zweedse gebak dat er bestaat de kanelbulle. De kanelbulle was het gebak waar alle Zweden naar verlangen als ze in het buitenland zijn en hun herinneren aan hun jeugd. De Hembakningsrådet vond dit een goed idee en zo ontstond op 4 oktober 1999 de eerste kanelbullensdag. Dat de dag zo’n succes was gaf aan dat dit simpele broodje een speciale plek heeft in het hart van de Zweden.

Het kiezen van een goede datum was nog best lastig. Veel maanden zijn in Zweden al verbonden met gerechten: semlor (februari), Pasen (maart/april), haring, aardappelen en aardbeien (juni), kreeft en surströmming (augustus/september), gans (november) en lussekatter en kerst (december). Aangezien de Hembakningsrådet ook in de herfst gestart was, was oktober een goede maand. 4 oktober 1999 was in Zweden ook de internationale dag van het kind. Kaeth vond dat een geschikte dag omdat Kanelbullensdag een dag moest zijn waarop je stilstond bij de medemens.

Kanelbullar bakken is niet moeilijk, het recept vind je hier. Of je ze nu zelf bakt of alleen afbakt (in Nederland liggen ze ook bij IKEA in de vriezer), je huis vult zich met een heerlijke geur. Als je in Zweden bent kun je kanelbullar bij iedere supermarkt kopen en bij veel cafeetjes zie je vaak het bordje Kaffe och bulle.

- Advertentie -spot_img