Advent

Advent is in het christendom de benaming van de periode voor kerst. Het woord komt van het Latijnse adventus wat komst betekent. In deze periode bereiden de christenen zich voor op het kerstfeest, de geboorte van Jezus. Advent begint de vierde zondag voor kerst en duurt tot en met kerstavond. Door middel van een adventskrans of kaarsenstandaard met vier kaarsen wordt het verloop van de periode zichtbaar gemaakt. Elke zondag tijdens de advent wordt er een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden alle kaarsen.

Adventskrans

Een adventskalender of julkalender is een bijzondere kalender die de dagen tot kerst aangeeft. De adventskalender heeft zijn oorsprong in Duitsland rond 1880. Een moeder wilde de tijd tot aan kerst gemakkelijker maken voor haar vierjarige zoon Gerhard. Ze maakte daarom een stuk gekleurd karton met 24 koekjes. Gerhard mocht dan iedere dag een koekje eten tot aan kerst. Jaren later werd Gerhard Lang mede-eigenaar van een drukkerij. Hij herinnerde zich zijn koekjeskalender en dat inspireerde hem om de eerste gedrukte adventskalender te maken.

Plaatjesboek van Elsa Beskow.

De eerste Zweedse adventskalender werd in 1934 uitgegeven door de Zweedse scoutingbond voor meisjes (Sveriges Flickors Scoutförbund). Het jaar daarvoor had hun voorzitter Henny Mörner een adventskalender uit Duitsland gekregen. Ze vatte het idee op om een Zweedse versie te maken waarvan de opbrengst naar de scouting zou gaan. Eerst ging het aanbod om de kalender te tekenen naar Elsa Beskow. Zij had echter geen tijd en stelde voor om Aina Stenberg MasOlle te vragen.  Hoe de adventskalender er uit moest zien was snel duidelijk: groter dan de Duitse, zonder glitters en met tomtes (kerstkabouters). De kalender kreeg de naam Barnens adventskalender. Het eerste jaar werden er 10.000 gedrukt. De kalender werd snel populair en tot 1964 maakte Aina Stenberg MasOlle de tekeningen. Ze was toen bijna 80 jaar. In 1973 besloot de scouting de kalender weer opnieuw te laten drukken. De kalender heeft ondertussen concurrentie gekregen van talloze andere uitgevers. Toch wordt nog ieder jaar een oude kalender herdrukt. Dit jaar wordt de kalender 1945 opnieuw gedrukt als adventskalender.

Barnens Adventkalender – De eerst verschenen adventskalender in Zweden.

Ook op TV is er het nodige te beleven. Sinds 1960 zendt de SVT een adventskalender (julkalender in het Zweeds) uit. Het is ieder jaar weer een nieuw verhaal. De 24 afleveringen duren ongeveer een kwartier en iedere dag zie je weer een nieuw stukje. Ook de Zweedse radio doet mee en heeft zijn eigen julkalender.

De adventkalender van de SVT (2020) heet Mirakel. Foto: SVT

1 REACTIE

  1. Wat toch enorm leuk dat jullie je kennis over Zweden met anderen delen.
    Ik geniet er geweldig van. Zie ook weer ui naar de Julkalender morgen.
    Dank jullie wel!
    Ik wens jullie ook een heel mooie decembermaand!

Reacties zijn gesloten.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen