HomeZwedenOver ZwedenAlla helgons dag

Alla helgons dag

Als we in Zweden zijn plaatsen we meestal een kaars op de standaard bij de minneslund.

Op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november is het in Zweden Alla helgons dag, Allerheiligen. Allerheiligen is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Tijdens het vroege christendom hadden veel heiligen een eigen dag op de kalender maar in de middeleeuwen heeft men veel van dit soort dagen afgeschaft. Op Allerheiligen herdenkt men die heiligen die geen eigen kalenderdag hebben. De zondag na Allerheiligen heet Alla själars dag, Allerzielen, ter nagedachtenis aan alle overledenen. In Zweden worden deze dagen gevierd door een kaars aan te steken op de graven van dierbaren. Al die kaarsjes geven het kerkhof in het donker een heel mooi aanzien. 

De kerk van Röke (Lund). Foto: David Castor

Vroeger vierde men in Zweden Allerheiligen op 1 november, maar in 1772 is de dag verplaatst naar de eerste zondag in november. In 1953 is de dag opnieuw verplaatst, dit keer naar de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november. De reden hiervoor was dat men vond dat er in de herfst te weinig feestdagen waren. Door de dag te verplaatsen naar de zaterdag, die toen een gewone werkdag was, had iedereen er weer een vrije feestdag bij. 

Feestdagen worden in Zweden röda dagar, rode dagen, genoemd. Op een Zweedse kalender zijn deze dagen rood gekleurd.

In de meeste andere landen valt allerheiligen op 1 november en als je op een Zweedse kalender kijkt staat op die dag Allhelgonadagen, Allerheiligen. Bij de zaterdag tussen 31 oktober en de 6 november staat Alla helgonsdag. Allhelgonadagen en Alla helgonsdag betekenen hetzelfde echter Alla helgonsdag is op de kalender rood gekleurd om aan te geven dat het een feestdag is.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen