Anders Zorn

Anders Zorn was een van de belangrijkste Zweedse kunstenaars die ook buiten Zweden werd gewaardeerd. Hij werd op 18 februari 1860 geboren op een kleine boerderij in Yvraden in de gemeente Mora.

Toen zijn moeder, Grudd Anna Andersdotter, een tijdelijke baan had op een brouwerij in Uppsala leerde ze de Duitse bierbrouwer Leonard Zorn kennen. Zijn ouders hadden slechts een kortstondige romance. Leonard Zorn erkende zijn vaderschap wel, maar heeft Anders nooit ontmoet.

Anders en Emma Zorn (ca. 1885)

Anders Zorn groeide op op de kleine boerderij in Yvraden en werd opgevoed door zijn moeder en grootouders. Dankzij een kleine erfenis van zijn vader kon hij naar school. Hij leerde onder andere tekenen en al snel ontdekten de leraren zijn talent. In 1875 begon hij zijn studie aan kunstacademie in Stockholm. Ook tijdens zijn studie viel zijn talent op en kreeg hij opdrachten voor het maken van portretten. Bij een van deze opdrachten ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Emma Lamm. Anders en Emma verloofden zich in het geheim in afwachting van het moment dat Anders in hun levensonderhoud kon voorzien. Na zijn studie reisde Zorn naar Engeland en Spanje. In 1885 keerde hij terug naar Zweden en trouwde met Emma. Ook na hun huwelijk bleef het paar reizen naar onder ander Spanje, Noord-Afrika en Engeland. In 1888 vestigden ze zich in Parijs van waaruit ze vele reizen maakten. In de zomer verbleven ze meestal in Zweden.

President Grover Cleveland

Zorn’s beroemdheid berustte vooral op zijn portretten. In 1893 reisde Anders naar Amerika. Bankiers, directeuren en politici betaalden enorme bedragen voor een portret. Bekende portretten zijn die van de presidenten Grover Cleveland en William Howard Taft.

Na jarenlang in Parijs gewoond te hebben verhuisde het echtpaar in 1896 naar Zweden. Ze gingen wonen in een huisje naast de kerk in Mora. Al in 1886 had Zorn hier een stuk grond gekocht en een houten huisje dat op de boerderij van zijn grootvader stond hier naartoe verplaatst. Eenmaal in Zweden nam de interesse van Anders voor het leven en de tradities in Zweden toe en dat werd ook zichtbaar in zijn schilderijen.

Kvinna som klär sig (1893)

De Wereldtentoonstelling van 1889 betekende een grote doorbraak voor Anders. Het publiek prees zijn schilderijen van naakt badende vrouwen. Het thema van naakten in de buitenlucht was niet nieuw, maar Zorn bracht schilderde zijn modellen in contact met de natuur door ze te laten waden in water. Anders was niet alleen schilder maar maakte ook prachtige etsen. Hij had techniek geleerd van de Zweed Axel Herman Haig, maar het duurde niet lange voordat hij een zijn eigen onorthodoxe, impressionistische stijl te creëerde.

Zorngården

Door de jaren heen is het huisje waar Anders en Emma woonden uitgebouwd en verbouwd. In 1910 was het de Zorngården zoals die er vandaag nog steeds staat. Hier ontving het paar veel vrienden waaronder Carl en Karin Larsson.

Het schilderij “Törnsnåret” (de doornenstruik) heeft een verhaal: Tijdens een wandeling raakte de jurk van Emma vast in een een struik en ze vroeg Anders om haar te helpen. Hij zei echter dat ze stil moest blijven staan, pakte zijn schilderdoos en begon te schilderen.

In de laatste jaren van zijn leven ging zijn gezondheid snel achteruit. Anders Zorn overleed op 22 augustus 1920 in Mora. Zijn vrouw Emma (1860 – 1942) heeft hem ruimschoots overleefd en is de grondlegster van het Zornmuseum dat in 1939 in Mora werd geopend.

Anders Zorn – Självporträtt i rött (Zelfportret in rood) 1915

In Mora kun je een reis maken door het leven van de Anders Zorn. In het Zornmuseum vind je aquarellen, olieverfschilderijen, sculpturen en etsen. Verder vind je er etsen van Rembrandt die Zorn verzameld heeft. Je kunt er een bezoek brengen aan de Zorngården waar Anders en Emma woonden en dat nog ingericht is zoals het er vroeger uit zag. Op loopafstand van het museum ligt de Zorn’s Gammelgård, een verzameling oude Zweedse huizen die door Anders Zorn is aangelegd. Even ten noorden van Mora ligt Gopsmor, een plek aan de Österdalälven waar Anders zich terugtrok als hij rust nodig had.
Meer informatie vind je op de website van het Zornmuseum.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen