Bernadotte

De huidige koning van Zweden heet Carl XVI Gustaf en is van het geslacht Bernadotte. Hij is geboren op 30 april 1946 en op 15 september 1973 werd hij koning van Zweden. Hij volgde toen zijn opa, Gustaf VI Adolf op. Hij is de zevende koning van Zweden van het geslacht Bernadotte. 

Dat het geslacht Bernadotte op de Zweedse troon zit is niet zonder slag of stoot gegaan. Het begon allemaal bij koning Gustaf IV Adolf Holstein-Gottorp. Men was ontevreden over zijn politiek en vond dat hij geestelijk instabiel was. Door de jaren heen was de ontevredenheid zover opgelopen dat er een opstand uitbrak in Värmland. Georg Adlersparre nam het bevel over van het noordelijke leger en trok naar Stockholm. Nog voordat de koning kon vluchten werden hij en zijn familie gearresteerd en opgesloten in Gripsholm slot.

Gripsholm slot

De kroon ging toen naar Karl XIII Holstein Gottorp die regeerde van 13 september 1809 tot zijn dood op 5 februari 1818. Hij kreeg slechts één zoon die enkele dagen na zijn geboorte overleed. Zijn adoptief zoon, Karl August, overleed toen hij van zijn paard viel tijdens een militaire oefening. Hij zou overleden zijn aan een hartaanval maar geruchten deden de ronde dat hij vergiftigd was of op andere manier om het leven was gebracht.

Karl Johan

Zweden zat nu zonder troonopvolger. Georg Adlersparre was bang dat er een strijd zou ontstaan om de Zweedse troon en dat de eerder afgezette zoon van Gustaf IV aanspraak zou maken op de troon. Om dit te voorkomen stuurde hij een koerier, Carl Otto Mörner, naar Parijs om met Napoleon te overleggen of de hertog Fredrik Kristian van Augustenborg een goede keus was als troonopvolger. Carl Otto had echter een eigen plan en vond dat een Franse maarschalk de meest geschikte persoon was om troonopvolger te worden. Carl Otto vond een geschikte kandidaat in veldmaarschalk Jean Baptiste Bernadotte. Hij wist iedereen te overtuigen en zo werd Jean-Baptiste Bernadotte kroonprins van Zweden. Karl XIII was geschokt en met tegenzin adopteerde hij Jean Baptiste die vanaf dat moment Karl Johan ging heten. Karl XIII werd ouder en steeds vermoeider. Hij viel tijdens vergaderingen in slaap en wist niet meer wat hij nu wel of niet had goedgekeurd. In 1812 werd Karl Johan daarom regent. Toen Karl XIII op 5 februari 1818 overleed besteeg Karl Johan de troon. Zweden was toen nog een unie met Noorwegen en op 7 september 1818 werd hij ook gekroond tot koning van Noorwegen.

Eekhoorntjesbrood heet in Zweden Karljohanssvamp. Karl Johan nam de gewoonte op paddestoelen te eten mee uit Frankrijk. Karljohanssvamp is een van de meest populaire eetbare paddestoelen in Zweden.

Hij heeft nooit Zweeds of Noors leren spreken, maar door zijn charismatische uitstraling, kennis en ervaring was hij erg populair. Karl Johan bracht Zweden en Noorwegen tot bloei. Op 8 maart 1844 overleed Karl Johan en werd opgevolgd door zijn zoon Oskar I. Na Oskar I volgende Karl XV, Oskar II, Gustav V,  Gustav VI Adolf, Carl XVI Gustaf (de huidige koning). 

De huidige koning Carl XVI Gustaf trouwde in 1976 met Sylvia Sommarlath. Hij ontmoette haar tijdens de Olympische spelen in 1972. Ze kregen drie kinderen: Victoria (1977), Carl Philip (1979) en Madeleine (1982). Toen Victoria in 1977 geboren werd kende Zweden alleen een mannelijke troonopvolging. Door een wijziging in de grondwet in 1980 werd zij kroonprinses.

Als de koning aftreedt krijgt Zweden weer een koningin. Koningin Victoria is overigens niet de eerste koningin van Zweden, dat was Ulrika Eleonora (1688 – 1741).

Sollidens slott, juli 2017. De koninklijke familie van Zweden (Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se)

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen