Zonnige herfstdagen worden in Zweden Brittsommar genoemd, naar de Heilige Birgitta. Birgitta Birgersdotter werd rond 1303 geboren in Uppland (Zweden) en stierf op 23 juli 1373 in Rome. Op 7 oktober 1391 werd ze door paus Bonifatius IX heilig verklaard. Zij is begraven in de kloosterkerk van Vadstena (Zweden).
Een legende vertelt dat Birgitta vond dat de mensen in het noorden een heel koud en bitter klimaat hadden, zodat ze voor hun bad. Haar gebed werd verhoord en God gaf het noorden daarom een paar extra mooie zomerdagen. Deze dagen worden daarom Brittsommar genoemd. Om een mooie herfstdag tot de Brittsommar te laten horen moet deze dan wel nog vallen rond de naamdag van de Birgitta, 7 oktober. De periode die hiervoor genomen wordt is 4 tot 10 oktober.
Birgittinessen zijn de vrouwelijke leden van de kloosterorde die is gesticht door Birgitta van Zweden. De mannelijke leden zijn birgittijnen. In Nederland zijn er in Uden en Weert kloosterordes Zusters Birgittinessen.
Om van een Brittsommar te kunnen spreken moet het wel eerst herfst zijn. Volgens het SMHI begint de herfst als de gemiddelde temperatuur per etmaal gedurende 5 etmalen op rij lager is dan 10°C. Ook als het daarna weer warmer wordt dan is de herfst toch begonnen. Verder begint de herfst op zijn vroegst op 1 augustus. Dit betekent dat de meteorologische herfst in Zweden niet overal tegelijk begint. Gemiddeld genomen begint de herfst in Kiruna (in het noorden) al op 16 augustus begint en in Malmö (in het zuiden) pas op 12 oktober.
Statistisch en meteorologisch gezien is er geen verklaring voor een brittsommar en berust het mooie weer op toeval. De gemiddelde temperatuur in Zweden gaat in herfst gewoon naar beneden, hoewel er natuurlijk wel mooie warme herfstdagen kunnen voorkomen in het begin van oktober. Kijkend naar de geschiedenis dan kwam een britsommar voor in Zweden 1973, 1995, 2005 en 2018. Daarvoor kwamen er ook warme en zonnige periodes voor, maar het SMHI was toen formeler en gebruikte het begrip brittsommar niet.
Brittsommar wordt alleen gebruikt in Zweden en in het Zweedstalige deel van Finland. Maar ook in andere landen heeft men een aanduiding voor ongewoon warm weer in de herfst. De meest bekende is de Engelse uitdrukking indian summer, maar ook oudewijvenzomer en armeluiszomer worden gebruikt.