Kappen

Värmland is bijna half zo groot als Nederland en bestaat voor 70% uit bos. Dat is ook te zien als je er doorheen rijdt en wandelt, waar je ook kijkt overal zie je bos. Natuurlijk zie je ook meren en akkers maar nergens is het bos ver weg. Toch is dat niet altijd zo geweest. In het begin van de 20ste eeuw waren grote delen van de bossen in Zweden verdwenen. Grote delen waren gekapt om ruimte te maken voor landbouw en brandhout. Er ontstond toen een tekort aan hout en er moest weer aangeplant worden. In 1903 is de eerste bosbouwwet ingevoerd en werden boseigenaren verplicht om ervoor te zorgen dat na het kappen nieuw bos werd aangeplant.

Värmland: bossen en meren zover als je kunt kijken.

Natuurlijk wordt nu nog steeds bos gekapt. Alleen doet met dat nu op een meer verantwoorde manier. Zo’n pas gekapt stuk bos is geen mooi gezicht, het is een kale vlakte en in de grond zie je de diepe sporen die de bosbouwmachines achterlaten.

“Vergeten” bomen

Het meest vreemde zijn de bomen die ze ogenschijnlijk vergeten zijn te kappen. Ze zijn ze niet echt vergeten, anders zouden hele volksstammen bosbouwers zich bij de opticien moeten melden. De bomen die achtergebleven zijn hebben een functie. Ze zijn achtergebleven voor vogels, insecten en paddestoelen. Als alles gekapt zou worden dan wordt het gekapte stuk ook ontdaan van zijn biodiversiteit wat de ontwikkeling van nieuw bos niet ten goede komt. Soms zijn het ook “zaadbomen” die zorgen voor nieuwe boompjes in het gebied. Afhankelijk van hoe men het gebied weer opnieuw van bos wil voorzien laat men meer of minder bomen staan. Men laat nieuw bos ontstaan door zaadbomen, zelf zaaien of aanplanten. Dode bomen laat men staan. Soms zaagt men van een achtergebleven boom de top af. Hierdoor wordt de boom sneller afgebroken waar sommige diersoorten dan ook weer blij mee zijn. De omlooptijd van een bos in Zweden is 80 tot 120 jaar, een reden te meer om er zuinig op te zijn.

Een weetje: Karton bevat houtvezels. Wereldwijd heeft iedere zesde verpakking van karton zijn oorsprong in Värmland. Kortom het kan dus zomaar zijn dat je pak melk op de keukentafel deels gemaakt is van een boom uit Värmland.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen