Lente

SMHI Lente
Gemiddelde aankomst van de lente (1961-1990)

Het is lente! De zon heeft het lentepunt gepasseerd, het moment waarop de dag en de nacht even lang zijn. Op het noordelijk halfrond passeert de zon het lentepunt rond 20 maart. De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en de sneeuw verdwijnt langzaam. Lente is het seizoen waar veel Zweden na de lange winter naar verlangen.

De Zweden en Noren gebruiken het woord vår voor lente. Dit komt van het Oudnoorse vár en betekende zoveel als het eerste deel van het jaar. Overigens komt het Nederlandse lente van het Oudgermaanse woord langatinaz wat lange dagen betekent.

Meteorologisch gezien is het nog niet in heel Zweden lente. Het SMHI hanteert een uitgebreide definitie voor het begin van de meteorologische lente. Het is lente als: de gemiddelde temperatuur gedurende een etmaal boven de 0 graden ligt maar onder de 10 graden én dit 7 etmalen op rij het geval is. Daarnaast begint de lente nooit eerder dan 15 februari en nooit later dan 31 juli. Doordat Zweden een langgerekt land is begint de lente daarom niet overal op dezelfde dag. De afgelopen jaren begon de lente in Malmö al op 22 februari maar in Kiruna pas op 1 mei.

Meteorologen hebben een droge kijk op de komst van lente en baseren zich op cijfertjes. Niet iedereen zal zo naar de komst van de lente kijken. Veel Zweden zien de komst van de kraanvogels als het begin van de lente. De natuur ontwaakt, de vitsippor (bosanemoontjes) beginnen te bloeien, groene knoppen verschijnen aan bomen, de eerste vlinders komen te voorschijn en de vogels laten zich horen.
Als je erg praktisch bent ingesteld vind je het misschien wel lente je de dubbdäck (spijkerbanden) waar je tot 15 april mee mag rijden moet vervangen door zomerbanden. Of het juist tijd vindt voor de vårstädning, voorjaarschoonmaak.

In het gedicht En vårvintervisa (1898) beschrijft Gustaf Fröding de overgang van de winter naar de lente:

”Smält min is,
låt min snö gå i tö”,
suckade vintern till våren.

”Kanhända, kanhända om solen vill, 
vi vänta väl ännu en månad till, 
så kanske det sker”, sjöng våren.

“Smelt mijn ijs,
laat mijn sneeuw dooien “
zuchtte de winter tot de lente.

“Misschien, misschien als de zon het wil,
we wachten nog een maand,
dus misschien gaat het gebeuren ”, zong de lente.

Voor ons begint de lente in Zweden als we weer kunnen gaan wandelen en genieten van de prachtige natuur.

Kraanvogels op het ijs.
Vitsippor (bosanemoontjes)
Langzaam verdwijnt het ijs.
Genieten van de lentezon op Sollerön.
De sneeuwschuiver heeft zijn werk gedaan, de zon moet de rest doen.
Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen