Lupines

Een zomer zonder kleurige lupines langs de wegen in Zweden is voor ons ondenkbaar. De rustige wegen, het mooie landschap en de kleurrijke bermen horen er gewoon bij als we in Zweden onderweg zijn.
Hoewel je de lupine in heel Zweden tegenkomt is de plant niet zo Zweeds als je zou denken, de plant is namelijk in de 19de eeuw als tuinplant vanuit Noord-Amerika naar Europa gebracht. Sinds die tijd is de lupine verwilderd en heeft zich over grote delen van Zweden verspreid. De wilde lupine die in de bermen staat is de zogenaamde vaste lupine of blomsterlupin (Lupinus polyphyllus). De bloem trekt veel hommels en andere insecten aan en kleurt het landschap.

Een mooi boeket met lupines geeft kleur aan je vakantie(huis)

De lupine is een overlever en heeft weinig nodig om te groeien en zich te vermeerderen. Deze kracht zorgt er helaas voor dat andere soorten in de bermen verdwijnen en sommige insecten het moeilijker krijgen. Het Naturvårdsverket (Zweedse natuurorganisatie) vindt dat de de lupine gevaar is voor de diversiteit in de natuur. Veel gemeentes proberen de lupine te bestrijden of in ieder geval de toename in te dammen. Het plukken van een boeket lupines is daarom toegestaan en wordt zelfs aangemoedigd.

Hoewel de meningen over de lupine zijn verdeeld maakt de bloem al ruim 100 jaar deel uit van de Zweedse flora. De ene vindt het aan invasieve soort die moet worden uitgeroeid. De ander vindt het een prachtige bloem die kleur geeft aan het landschap en nostalgische gevoelens oproept van een Zweedse zomer en het plukken van bloemen.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen