HomeZwedenOver ZwedenSelma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Bijna iedereen kent het boek of tekenfilm Niels Holgerssons wonderbare reis over de jongen die betoverd wordt door een kabouter en op reis gaat met ganzen en zo vele spannende avonturen, ontmoetingen, gevaren en levenslessen meemaakt. Het boek over Niels is één van de vele boeken die Selma Lagerlöf geschreven heeft.

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf is geboren op 20 november 1858 op Mårbacka in Östra Ämtervik in Värmland en gestorven op 16 maart 1940 op Mårbacka. Ze was het vijfde kind, van zes, van Luitenant Erik Gustaf Lagerlöf en Elisabeth Lovisa Wallroth. Ze werd geboren met een heupblessure en liep daardoor mank. Toen ze drie jaar oud was raakten haar beide benen verlamd. Na ongeveer een jaar verdween de verlamming echter net zo plotseling als die gekomen was, maar ze bleef een stijve heup houden wat betekende dit dat ze in haar kinderjaren niet zo gemakkelijk kon spelen als andere kinderen.

In haar kinderjaren waren het haar oma en tante die veel sagen en volksverhalen vertelden uit de streek. Selma was ernstiger en rustiger dan haar broers, zussen en vrienden, ze was intelligent en hield ervan om te lezen. Het eerste boek dat ze las was een indianenavontuur,  Oceola van Thomas Mayne Reid. Ze wist toen al, ze was pas zeven, dat ze later schrijfster wilde worden.

In 1882 begon Selma, zeer tegen de zin van haar vader, aan de hogere lerarenopleiding in Stockholm. Haar vader overleed in 1885, hetzelfde jaar als Selma haar studie afsloot. Tijdens zijn leven dronk haar vader veel en verspeelde een groot deel van het familiekapitaal waardoor ze uiteindelijk gedwongen werden Mårbacka te verkopen. Mårbacka kwijtraken was een zwarte dag uit haar leven en ze besloot er alles aan te doen om Mårbacka terug te kopen.

Na haar studie werd Selma lerares op een school in Karlskorna (1885 – 1895). Ze had plezier in het lesgeven en werd zeer gewaardeerd door de leerlingen. In 1891 debuteerde zij met haar debuutroman Gösta Berlings saga. Dit boek is een van de grootste klassiekers in de Zweedse literatuur. Veel Zweden kennen de eerste zin van het boek uit hun hoofd: ”Äntligen stod prästen i predikstolen…” (Eindelijk stond de priester op de preekstoel…). Het boek speelt zich af rondom het meer Fryken in Värmland rond 1820.

In 1895 stopte Selma met lesgeven en ging leven van het geld dat ze verdiende als schrijfster en in 1897 verhuisde ze naar Falun. Samen met haar vriendin Sophie Elkan maakte ze meerdere lange reizen door Europa en in 1899-1890 reisde ze naar het middenoosten. Eenmaal thuis schreef ze de roman Jerusalem, die haar internationale doorbraak betekende. Toch is haar meest bekende boek Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Dit boek was oorspronkelijk bedoeld als lesboek om kinderen de geografie van Zweden te leren.

Mårbacka in 1912 na de eerste verbouwing

In 1907 had ze zoveel verdiend dat ze Mårbacka terug kon kopen, dat ze in eerste instantie alleen gebruikte als zomerhuis. Het was toen nog een traditioneel rood Zweeds huis. In 1909 ontving Selma Lagerlöf als eerste vrouw de Nobelprijs voor literatuur. Met het prijzengeld van de Nobelprijs kocht ze ook de grond die vroeger bij Mårbacka hoorde. Ze nam personeel aan dat zorgde voor het land en alles wat er verbouwd werd. Ze had voor die tijd moderne ideeën: werknemers kregen een pensioen en een ziektekostenverzekering. Tijdens haar leven was Selma ook politiek actief, ze zette zich in voor de rechten van vrouwen en het vrouwenkiesrecht.

Rond 1920 liet ze Mårbacka verbouwen naar zijn huidige uiterlijk en werd het de herrgård waar ze vroeger van droomde. Het huis werd groter en er kwam een extra verdieping op. Voor die tijd had het een moderne keuken en zelfs een huistelefoon.

Mårbacka zoals het er nu uit ziet.
Selma Lagerlöf in haar werkkamer op Mårbacka

Op 16 maart 1940 overleed Selma Lagerlöf op Mårbacka, ze was toen 81. In haar testament heeft Selma Lagerlöf bepaald dat Mårbacka als gedenkplaats bewaard moet blijven en aan het publiek getoond moet worden getoond zoals het was toen zij stierf. Sinds 1942 zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds rondleidingen. Het familiegraf van de Lagerlöfs is te vinden op het kerkhof in Östra Ämtervik een paar kilometer bij Mårbacka vandaan.

Selma Lagerlöf is onlosmakelijk verbonden met Värmland, het is de streek waar ze geboren is,  Nils Holgersson doet Mårbacka aan en de belevenissen van Gösta Berling spelen zich af in Värmland.

Portret van Selma Lagerlöf door Carl Larsson (1908)
Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen