Sneeuw

Ligt er al sneeuw? is iets wat ons vanaf september regelmatig gevraagd wordt. Naarmate de winter vordert verandert de vraag in “Hoeveel sneeuw ligt er?” en in het voorjaar verandert de vraag naar “Ligt er nog sneeuw?”.

Nu ligt er in Stöllet inderdaad gedurende een deel van het jaar sneeuw. Na de zomer kijken veel Zweden uit naar de winter maar in het voorjaar zijn ze ook echt wel klaar met de sneeuw. Onze ervaring is dat in Stöllet de eerste sneeuwbui in oktober valt en we het laatste sneeuwbuitje eind april of begin mei zien. Op de hoger gelegen delen kan in mei nog zomaar een heel pak sneeuw liggen.

Mei 2017

Snödjupskarta, Sneeuwdieptekaart
8 maart 2018 – SMHI

De weersvoorspelling in de gaten houden is de meest eenvoudige manier om erachter te komen of het gaat sneeuwen. Als je wilt weten hoeveel sneeuw er ligt dan kun je terecht op de website van het SMHI. Het SMHI houdt ieder een seizoen een sneeuwdieptekaart (snödjupkarta) bij. De kaart wordt dagelijks bijgewerkt en zo kun je mooi het verloop van de sneeuwval volgen. De link naar de snödjupskarta vind je hier.

Als je zo’n 6 maanden per jaar met een vorm van sneeuw te maken hebt, leidt dat tot de nodige woorden voor sneeuw en wat daarbij hoort: blötsnö, dagsmeja, drivsnö, flingsnö, glitter, isnålar, julesnö, klibbsnö, kornsnö, kramsnö, lapphandskar, lappvantar, lössnö, modd, nysnö, packsnö, pudersnö, pärlsnö, skare, skarsnö, slask, snö, snöblask, snöboll, snödrev, snödriva, snöfall, snöflinga, snöglopp, snögubbe, snökorn, snökristall, snömodd, snörök, snöslask, snöstjärna, snöstorm, snösörja, snöyra, spårsnö, storstadssnö, yrsnö. En dan is dit nog maar een deel van de woorden.

In het dagelijkse taalgebruik heb je de woorden gelukkig niet allemaal nodig. Als je kunt zeggen dat het sneeuwt: “det snöar” dan ben je al een aardig eind. Als er kramsnö, plaksneeuw, ligt dan is het tijd om een snögubbe, sneeuwpop, te maken of een snöbollskrig, sneeuwballengevecht, te houden. Als het te koud wordt dan verdwijnt het vocht uit de sneeuw en is het onmogelijk om er nog een bal van te maken en blijft er pudersnö, poedersneeuw, over.

Februari 2018

Sneeuw zorgt niet alleen voor mooie plaatjes maar ook voor leuke anekdotes:

Tijdens onze eerste winter in Stöllet toen Emma nog een stuk kleiner was lag er een dik pak sneeuw. Suzanne had Emma gevraagd een paar vetbollen voor de vogeltjes in de boom in de tuin te hangen. Dus ging Emma gewapend met vetbollen naar buiten. Toen Suzanne Emma bezig zag riep ze dat ze bollen hoger moest hangen. Emma antwoordde dat ze niet hoger kon. Waarna Suzanne pas zag dat ze tot haar middel in de sneeuw stond en inderdaad net bij de onderste takken kon.

De mannen die het kerkhof onderhouden maken ook onze oprit sneeuwvrij. Hierdoor hoeven we de auto niet aan de weg te laten staan en hoef ik alleen maar een paadje naar de voordeur te ruimen. Zo reden we keurig door naar het eind van de oprit om erachter te komen dat de sneeuw aan de zijkanten zo hoog lag dat we de portieren niet open konden maken.

Op een van onze ritten zagen we dat ons een sneeuwschuiver tegemoet kwam. Omdat de weg smal was zochten we een plekje om ruimte te maken zodat hij ons kon passeren. We stonden een tijdje stil en zagen dat de sneeuwschuiver ook stil stond. We zijn toen doorgereden en toen we bijna bij de sneeuwschuiver waren kwam de chauffeur op ons af gelopen. Hij vond het vervelend, maar de sneeuwschuiver was stuk en hij blokkeerde nu de hele weg. Hij had al doorgegeven dat hij pech had en dat de hulp nog wel even op zich liet wachten. We zijn toen gekeerd en hebben een andere route naar onze bestemming gezocht.

(dit artikel verscheen voor het eerst op 17 november 2018)

1 REACTIE

  1. dag Ton en Susanne,
    het zijn weer mooie berichten die jullie delen bedankt hiervoor.
    een fijn weekend verder.
    Mvgr Maarten

Reacties zijn gesloten.

Karlstad
onbewolkt
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
39 %
4.6kmh
0 %
vr
17 °
za
16 °
zo
14 °
ma
7 °
di
11 °

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen