Värmland

Värmland is een provincie in Midden-Zweden. De provincie grenst in het westen aan Noorwegen, in het zuiden aan provincies Västergötland en Dalsland, in het oosten aan Västmanland en Närke en in het noorden aan Dalarna. Met een oppervlakte van ongeveer 17.500 vierkante kilometer is Värmland bijna half zo groot als Nederland. Er wonen echter nog geen 300.000 mensen. Meer dan driekwart van provincie bestaat uit bos en samen met de ongeveer 10.000 meren levert dat een mooie ongerepte natuur op. In de bossen komen elanden, beren, lynxen, veelvraten en wolven voor.
In het uiterste noorden van Värmland stroomt de rivier de Klarälv vanuit Noorwegen Värmland in. De rivier kronkelt daarna 300 kilometer naar het zuiden om bij de provinciehoofdstad Karlstad in het meer Vänern uit te monden.

Karlstad

Het grootste meer van Värmland is Fryken. Dit is een stelsel van drie meren die met elkaar verbonden zijn: Övre Fryken, Mellanfryken, Nedre Fryken.

Fryken

Helemaal in het noorden van Värmland bij Höljes ligt Granberget. Deze berg is met 701 meter de hoogste berg in Värmland. Vanaf de uitkijktoren op de top heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Vanaf de uitkijktoren. In de verte zie je Örsjön.

In het zuid-westen van Värmland ligt tussen Arvika en Säffle het natuurgebied Glaskogen. Dit gebied kenmerkt zich door grote en kleine meren, stroompjes en uitgestrekte bossen. Een gebied dat zich uitstekend leent om te kanovaren en te wandelen.

Glaskogen

In het oosten van Värmland ligt het voormalige mijnbouwgebied Bergslagen. In de middeleeuwen ontstonden hier de eerste groeves. Dit mijngebouwgebied strekt zich uit tot in Dalarna. Hier vind je de restanten van de vroegere mijnbouw en metaalindustrie. Tegenwoordig zijn er nog ruïnes en musea die een goed beeld geven van de geschiedenis van dit gebied.

Munkfors bruk

In het zuiden vind je aan het meer Vänern een prachtige scherenkust met tientallen eilandjes en rotspartijen. Vänern is met een oppervlakte van ongeveer 5000 vierkante kilometer het grootste meer van Zweden.

Vänern

De bossen, meren en de ruige natuur maken van Värmland een stuk ongerepte wildernis om te wandelen, kanovaren en te genieten van de rust en stilte.
Meer weten of heb je plannen om deze zomer naar Värmland te gaan, in onze reisgids “Varmland ongerept en avontuurlijk Zweden” nemen we je mee op reis door deze mooie provincie. We doorkruisen Värmland van noord naar zuid. We beginnen met de grootste gemeente van Värmland Torsby in het noorden en eindigen bij de kleinste gemeente Hammarö aan Vänern.

Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden

Meer weten over deze mooie provincie in het midden van Zweden? In onze reisgids: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden vind je nog meer toeristische tips.

Meest gelezen