HomeZwedenReceptenÄrtsoppa med fläsk

Ärtsoppa med fläsk

Zweedse erwtensoep (ärtsoppa) wordt gemaakt van gele erwten. De gele erwt is wat milder en zoeter van smaak dan de groene variant. Traditioneel wordt deze soep gemaakt met rimmat fläsk oftewel gezouten varkensvlees/spek. Een goed alternatief hiervoor in Nederland is zuurkoolspek. 
Erwtensoep wordt in Zweden gezien als een klassieke donderdagsmaaltijd. Deze traditie komt waarschijnlijk voort uit de middeleeuwen waar de vrijdag volgens goed katholiek gebruik een vastendag was. Voorafgaand werd er dan op donderdag een feestmaaltijd gegeten. Erwten en gezouten varkensvlees waren in deze tijd een welkome afwisseling voor de gebruikelijke kool en rapen.

Ingrediënten

  • 500 gram gele (split)erwten
  • 1,5 liter water
  • 250 gram (zuurkool)spek
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 tl gedroogde tijm (of 2 takjes verse)
  • 1 tl gedroogde marjolein/majoraan
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • peper en zout

Bereiding

Was de erwten en week deze een nacht in ruim water (dit is bij spliterwten niet nodig). Snij de ui en winterwortel in kleine blokjes. Leg alle ingrediënten in een ruime (soep)pan en voeg het water toe. Breng de erwtensoep aan de kook en laat dit ongeveer 1,5 uur op middelhoog vuur koken totdat de erwten zacht zijn. Roer af en toe om te ervoor te zorgen dat de erwten uit elkaar vallen. Voeg eventueel wat extra water toe wanneer de soep te dik wordt.
Haal het spek uit de soep en snijdt het in kleine blokjes. Roer de blokjes erdoor en breng de soep op smaak met peper en zout of bouillon. Serveer de soep met grove mosterd.

Artsoppa
KokenKoken

Meest gelezen