Glögg

Glögg is een warme gekruide drank die in Scandinavië in de kersttijd vaak gedronken wordt. meestal wordt  glögg gemaakt met rode wijn maar alcoholvrije glögg of glögg op basis van appel kom je ook regelmatig tegen. Natuurlijk kun je glögg kant en klaar kopen maar alleen al voor de heerlijke (kerst)geur, die wordt verspreid tijdens het bereiden, is het zeker de moeite waard om het zelf een keer te maken.

In Zweden wordt glögg in kleine kopjes geserveerd met rozijnen en amandelen.

Ingrediënten

  • 1 fles rode wijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 10-12 kardemompeulen
  • 1 steranijs
  • 1 plakje verse gember
  • schil van een halve sinaasappel (alleen het oranje)
  • 1 dl suiker (70 gram)
  • 1 dl water
  • 1 dl wodka of brandewijn

 

Bereiding

Leg de kaneelstokjes, kruidnagels, kardemom, steranijs en sinaasappelschil in een pan. Voeg de wijn toe en verwarm het geheel heel langzaam op een klein pitje. Zet het vuur uit zodra de wijn zachtjes borrelt. Laat de gekruide wijn enkel uren staan zodat de kruiden hun smaak goed kunnen afgeven. Zeef hierna de wijn en breng verwarm het opnieuw. Voeg de suiker toe en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en roer de wodka of brandewijn erdoor. Serveer warm met rozijnen en amandelen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen