Kalops
Kalops is een stoofschotel die in Zweden in de wintermaanden regelmatig op het menu staat. Het is een klassiek “husmanskost”-gerecht. Met husmanskost werd oorspronkelijk de eenvoudige dagelijkse Zweedse maaltijd bedoeld maar tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om de traditionele Zweedse keuken mee aan te duiden. De naam “kalops” komt van het Engelse “collops” dat gesneden vlees betekent. Kalops wordt vaak gegeten met rode bieten en gekookte aardappelen.
Ingrediënten
- 1 kg runderlappen
- 200 gram wortel
- 2 uien
- 1 el boter
- 1 el olie
- 2 a 3 el kalfsfond
Bereiding
- 2 laurierbladen
- 12 kruidnagels
- 2 el bloem
- ongeveer 1 l water
- 2 tl zout
- peper
Dep het vlees droog en snijd het in blokjes van ongeveer 3 cm. Snipper de ui en snij de wortel in stukjes van ongeveer 2cm.
Verwarm in een stoofpan de boter en de olie en bak het vlees hierin bruin. Voeg de wortel, ui kalfsfond, laurier en de kruidnagels toe en bak even mee. Strooi de bloem erover en meng dit er goed doorheen. Giet er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren zodat het niet aanbakt.
Laat de kalops ongeveer 1,5 uur stoven totdat het vlees zacht is.