Kanelbullar

De kanelbulle (meervoud kanelbullar) is het meest populaire gebak van Zweden. Dit simpele kaneelbroodje werd bekend in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar het broodje zoals we dat nu kennen ontstond al in de jaren 20. Na de eerste wereldoorlog werden de grondstoffen zoals kaneel en tarwebloem beter verkrijgbaar en de bakkers wilden toen iets anders bakken dan gewoon tarwebrood. Ze rolden het deeg uit, smeerden er boter op en strooiden er kaneel en suiker over. Daarna werd het deeg opgerold en in stukken gesneden. De opgerolde plakken deeg werden bestreken met ei, bestrooid met parelsuiker en gebakken. Zo ontstond de eerste kanelbulle.

4 oktober is het in Zweden kanelbullensdag, de dag van de kanelbulle.

Ingrediënten

100 – 150g margarine
5 dl melk
50g verse gist
1 – 1,5 dl suiker
1/2 tl zout
2 tl kardemom
780g (ca 13 dl) bloem
Vulling
50g margarine
1 dl suiker
1 el kaneel
Om te bestrijken
1 losgeklopt ei
2 tl water
Garnering
Parelsuiker of gehakte amandel

Bereiding

Smelt de boter in een pan. Voeg de melk toe en verwarm tot 37°C. Verkruimel de gist in een kommetje en voeg een beetje van het melkmengsel toe. Roer tot de gist is opgelost. Doe het meel in een beslagkom en maak een kuiltje voor het gistmengsel. Voeg daarna de rest van het melkmengsel, de suiker, het zout en evt. de kardemom toe. Kneedt het mengsel tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Dek de kom af met een doek en laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen.
Bestrooi je werkblad met bloem en kneed het deeg goed door. Deel het deel in tweeën en rol die uit tot twee gelijke lappen.
Smeer voor de vulling de margarine over het deeg en strooi de suiker en de kaneel erover. Rol de twee delen op en deel iedere rol in ongeveer 20 stukken. Leg ze op de bakplaat eventueel kun je papieren vormpjes gebruiken. Laat ze hierna nog een keer 40 minuten onder een doek rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C
Klop vervolgens het ei los en bestrijk de bullar hiermee. Ter garnering kun je ze bestrooien met parelsuiker of gehakte amandelen
Bak de bullar 6 tot 8 minuten in het midden van de oven en laat ze hierna onder een doek afkoelen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief en mis niets. De nieuwsbrief verschijnt één keer per week met het laatste nieuws.

Meest gelezen