Klenäter

Klenät (meervoud klenäter) is een gefrituurde Scandinavisch lekkernij die vooral in de kerstperiode gegeten wordt. Klenäter komen waarschijnlijk oorspronkelijk uit Italië en werden voor het eerst in Malmö in een banketbakkerij gebakken in de 16de eeuw. Sindsdien is het een populair kerstgebak geworden. Ook in de kerstverhalen van Selma Lagerlöf worden regelmatig klenäter gegeten. Het woord klenät is oorspronkelijk een synoniem voor klenod wat weer lijkt op het Nederlandse kleinood en heeft ook dezelfde betekenis: klein en kostbaar.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 2,5 el suiker
  • 30 g gesmolten boter
  • 1 tl wodka, whisky of water naar keuze
  • 2,5 dl bloem (250 g)
  • sap van een halve citroen (ongeveer 1 el)
  • mengsel van kaneel en suiker

Bereiding

Meng de suiker en de eieren tot een luchtig geheel.
Voeg daarna de rest van ingrediënten toe en meng alles goed door tot een glad deeg.
Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg dun uit, gebruik eventueel wat extra bloem als het nog teveel plakt.
Snij rechthoekjes of ruitjes van 12×2 cm en maak in de lengte in het midden een snee van ongeveer 3 centimeter. Haal een van de korte uiteinden door de opening. Bewaar de klenäter in de koelkast totdat je ze gaat frituren.
Verwarm de olie tot 180 graden en frituur de klenäter 1 minuut per kant.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en wentel ze vervolgens door de suiker en kaneel mengsel.

KokenKoken

Meest gelezen